D.I.C. Veritas

Политика, 09.05.2020, У Скопљу смењен Савет за филателију, маркица поништена; Колегијум ТВ ЦГ: грешком емитована песма Марка Перковића Томпсона

Премијер Северне Македоније Оливер Спасовски је сменио Савет за филателију, а маркица са сликом карте Независне Државе Хрватске је поништена, рекао је амбасадор БиХ у Северној Македонији Драган Јаћимовић за бањалучку Алтернативну телевизију (АТВ).

Он је рекао је да је разговарао са председником Владе Северне Македоније, који га је информисао о корацима предузетим након што је Северна Македонија поводом Дана победе над фашизмом издала поштанску марку са картом Независне Државе Хрватске (НДХ) у проширеним границама, преноси Танјуг.

„Ја сам се пре два сата чуо са председником Владе Северне Македоније и он ми је рекао да је сменио читав Савет за филателију и руководиоца савета, односно човека који је одговоран за филателију македонских пошта. Маркица је поништена, није пуштена у промет”, рекао је Јаћимовић.

„И српски члан Председништва БиХ био је у посети Северној Македонији где је имао конструктивне разговоре и упутио позив председнику те земље да посети Доњу Градину. Објављивањем ове маркице неко је можда покушао да наруши односе БиХ и Северне Македоније. Ми немамо отворених питања између две државе и сигуран сам да ће тако и остати”, рекао је он.

У међувремену је Министарство спољних послова Србије уручило отправнику послова Републике Северне Македоније у Србији протестну ноту поводом штампања и објављивања поштанске марке на којој се налази географска карта Независне Државе Хрватске.

Пошта Северне Македоније извинила се затим због пуштања у употребу спорне поштанске марке.

Колегијум Телевизије Црне Горе саопштио је данас да је у Јутарњем програму грешком емитована песма контроверзног хрватског естрадног музичара Марка Перковића Томпсона.

Из ТВ Црне Горе у саопштењу су навели да текст песме није проблематичан и нема политичких и националистичких конотација, мада ће колегум испитати околности како је дошло до пропуста и предузети одговарајуће мере.

„Уз жаљење због грешке напомињемо да је у Јутарњем програму било преко сат времена разговора и репортажа, управо на тему антифашизма и подсећања на Дан победе и то с релевантним гостима”, навела је ТВ ЦГ у саопштењу објављеном на сајту, преноси Бета.

Из црногорског јавног медијског сервиса навели су „да је јасна, свима позната уређивачка политика Радио Телевизије Црне Горе, која је заснована на темељима антифашизма и европских вредности”.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.