D.I.C. Veritas

Politika, 12.10.2018, Optužnica protiv Dudakovića i još 16 stigla u sud

SARAJEVO – Optužnica protiv bivšeg generala Atifa Dudakovića i 16 komandanata i pripadnika Petog korpusa tzv. Armije BiH, koja ih tereti za zločine nad srpskim civilima i ratnim zarobljenicima na području Krajine 1995. stigla je u Sud BiH, prenela je Radio televizija RS.

Za potvrđivanje optužnice Sud ima rok osam dana, a u složenim predmetima je taj rok do 15 dana.

O odluci Suda povodom predmetne optužnice javnost će biti blagovremeno informisana saopštenjem Suda, rečeno je Srni u tom sudu.

Tužilaštvo BiH juče je podiglo optužnicu protiv bivšeg generala Atifa Dudakovića i još 16 komandanata i pripadnika Petog korpusa takozvane Armije BiH, prenosi Tanjug.

Oni su optuženi za zločine protiv čovječnosti koji obuhvataju ubistva više od 300 lica srpske nacionalnosti, progone i zlostavljanja civila i ratnih zarobljenika, kao i uništenja 38 pravoslavnih hramova, crkava i verskih objekata.

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Dudakovića i još 16 pripadnika i komandanata Petog korpususa za zločine protiv čovečnosti počinjene na području opština Bosanski Petrovac, Ključ, Bosanska Krupa, Sanski Most i ratni zločin protiv civilnog stanovništva na području opština Bihać i Cazin.

Optužnica ih tereti za ubistva više od 300 lica srpske nacionalnosti, među kojima najviše civila, uglavnom starije životne dobi, kao i vojnika koji su se predali ili bili zarobljeni i na taj način onesposobljeni za borbu.

Deo optužnice za Atifa Dudakovića odnosi se na ratne zločine počinjene nad žrtavama bošnjačke nacionalnosti, pripadnicima i pristalicama Narodne odbrane Autonomne pokrajine Zapadna Bosna, za vreme sukoba u Cazinskoj Krajini, na području opština Bihać i Cazin.

Optuženi se terete za krivično delo zločina protiv čovečnosti, a Atif Dudaković i za ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.