D.I.C. Veritas

Politika, 13.06.2018, Kapetan Dragan: Nije dokazano nijedno delo za koje me terete

Vrhovni sud Hrvatske ima rok od tri meseca da donese odluku, ali se očekuje da to bude mnogo ranije

Obraćajući se petočlanom sudskom veću Vrhovnog suda Hrvatke koje je razmatralo žalbe na prvostepenu presudu kojom je prošlog septembra u Splitu osuđen na 15 godina zatvora, Dragan Vasiljković (63), Kapetan Dragan, rekao je da nije dokazano nijedno delo za koje se teretio, kao i da nije optužen na osnovu dokaza već da je protiv njega pokrenut politički postupak.

Vasiljković je kazao i da su hrvatski sudovi prekršili „princip specijaliteta”, odnosno da su ga osudili i „za više od onoga zbog čega je izručen iz Australije”. On se sudskom veću obratio putem video-linka iz splitskog zatvora u kojem se nalazi u pritvoru. Vrhovni sud Hrvatske se, kako saznajemo, nije izjasnio o predlogu odbrane da se Vasiljković brani sa slobode.

Nakon jučerašnjeg javnog dela, Vrhovni sud Hrvatske treba da održi nejavni deo sednice na kojoj članovi veća svojim glasovima mogu da potvrde prvostepenu presudu, da je preinače u pogledu kazne ili da je ukinu i nalože novo suđenje. Sud ima rok od tri meseca da donese odluku, ali se, kako za „Politiku” kaže Savo Štrbac iz Vasiljkovićevog advokatskog tima, očekuje da to bude i mnogo ranije, možda već narednih dana.

– Zbog bitnih povreda krivičnog postupka, verujemo da će prvostepena presuda biti ukinuta. U slučaju da bude tako i da Vrhovni sud naloži novo suđenje, on će odlučivati i o pritvoru koji može da bude ukinut ili produžen. Verujem da će biti ukinut zato što smo, prateći praksu Vrhovnog suda Srbije, utvrdili da on vodi računa o tome koliko je okrivljeni vremenski proveo u pritvoru u odnosu na očekivanu presudu. U slučaju da Vasiljkoviću bude potvrđena presuda on, čim mu ona bude dostavljena, ima zakonsku mogućnost da traži uslovni otpust jer je izdržao dve trećine kazne. Sa jučerašnjim danom, on ima 11 godina, deset meseci i 16 dana provedenih u pritvoru – objašnjava Štrbac.

Vasiljković je, podsetimo, u septembru 2017. godine u Županijskom sudu u Splitu oglašen krivim po dve tačke optužnice – zlostavljanje zatvorenika na Kninskoj tvrđavi i napad na policijsku stanicu u Glini.

Za vreme rata, bio je komandant srpskih paravojnih snaga „Knindže”, a posle sukoba devedesetih godina prošlog veka, otišao je u Australiju. Uhapšen je i izručen Hrvatskoj.

Optužnica zbog ratnih zločina teretila ga je za zlostavljanje zarobljenika u Kninu, za smrt dva hrvatska vojnika nepoznatog identiteta, kao i da je kao komandant jedinice za posebne namene, u julu 1991. godine u Glini, u dogovoru sa zapovednicima JNA, izradio plan napada i zauzimanje glinske policijske stanice.

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.