D.I.C. Veritas

Politika, 14.09.2019, Damir Krstičević još izmiče pravdi = 24 godine od ubistva 81 srpskog civila kod Jajca

Damir Krstičević, nekadašnji komandant 4. gardijske brigade Hrvatske vojske, danas ministar odbrane i potpredsednik Vlade Hrvatske, do danas nije odgovarao za ratni zločin koji je jedinica pod njegovom komandom počinila pre tačno 24 godine, usmrtivši 81 srpskog civila u izbegličkoj koloni kod Jajca, 13. septembra 1995. godine.

Juče je obeležena godišnjica ovog strašnog zločina koji formalno istražuju tužilaštva i u Srbiji i u BiH ali suštinski, kako saznajemo, nikakvog pomaka u postupku nema. Od Hrvatske rad na ovom predmetu niko ni ne očekuje, jer je stav ove države da su optužnice protiv njenih državljana – političke.

Ovo je samo jedan u dugom nizu ratnih zločina nad Srbima za koje niko nikad nije odgovarao.

„Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije vodi predmet za zločin koji se desio u selu Bravnice kod Jajca. Predmet se nalazi u predistražnom postupku. Tužilaštvo za ratne zločine u skladu sa odredbama Zakonika o krivičnom postupku Republike Srbije preduzima sve neophodne radnje u cilju postupanja po ovoj krivičnoj prijavi”, rekao je za „Politiku” Vasilije Seratlić, zamenik tužioca za ratne zločine.

Tužilac nije precizirao šta je u vezi sa ovom krivičnom prijavom urađeno od januara, kada je prijava podneta, navodeći da tužilaštvo nije u mogućnosti da to otkrije, jer zakon ne dozvoljava da se u javnost iznose detalji predistražnog postupka.

Beogradski advokat Dušan Bratić u januaru je podneo krivičnu prijavu protiv Krstičevića zbog masakra u toku vojne operacije „Maestral”, koja je trajala od 8. do 17. septembra 1995. godine, kada je ubijeno 655 i prognano oko 125.000 srpskih stanovnika Republike Srpske.

Mesec dana posle akcije „Oluja” jedinice Hrvatskog veća odbrane (HVO), Armije BiH i Hrvatske vojske (HV) izvele su vojnu operaciju sa ciljem zauzimanja teritorija opština Donji Vakuf i Jajce, koje su do tada bile pod kontrolom Vojske Republike Srpske.

Došlo je do probijanja odbrambenih linija, pa su se civili okupili u Obrovcu gde su autobusom krenuli prema Donjem Vakufu i dalje, ka Jajcu. Usput, u autobus su se ukrcavale izbeglice i u njemu je bilo oko 80 putnika u trenutku kada je oko 11 časova stigao u mesto Bravnice. Tada je 4. gardijska brigada iz Splita, pod komandom Krstičevića, iz zasede i bez povoda otvorila vatru iz pešadijskog oružja, pogodivši najpre vozača, zbog čega je autobus udario u nasip.

Zatim su izrešetani i putnici, a vozilo je gađano i „zoljom”. Poginula je 81 osoba, a među njima osmoro dece. Među ubijenima mnogo je ljudi sa istim prezimenima, što znači da su čitave porodice stradale u tom napadu na autobus. To je treća prijava zbog ubijanja srpskih civila u izbegličkim kolonama posle akcije „Oluja”. Prva se odnosi na događaj kod Dvora na Uni 8. avgusta, a druga na zločin na Petrovačkoj cesti, dan ranije.

Milan Kučan, bivši predsednik Slovenije i njegovi saradnici takođe su na spisku osumnjičenih za još jedan u dugom nizu zločina nad Srbima, koje sud u Hagu nikad nije istraživao. Reč je o više događaja u kojima su ubijani civili, među kojima su žene i deca pripadnika JNA, ranjenici, sanitetsko osoblje, zarobljenici i vojnici koji su 1991. godine položili oružje. Ubijena su 44 pripadnika JNA, a 184 ih je ranjeno.

Iako počinioci ovih ratnih zločina trenutno nisu dostupni Srbiji, naše tužilaštvo nema nijednu zakonsku prepreku koja sprečava da se vodi postupak i prikupljaju dokazi. Kako saznajemo, intenzivno se radi na predmetu protiv Kučana, kao i u slučaju poznatom kao „Petrovačka cesta”. U zastoju je, izgleda, jedino prijava protiv Krstičevića.

„Prema mojim saznanjima, donedavno Tužilaštvo za ratne zločine, osim što se upoznalo sa navodima i podacima iz krivične prijave, nije preduzelo ni prikupljanje potrebnih obaveštenja radi ocene da li će sprovesti istragu, a kamoli da je preduzelo dokazne radnje”, tvrdi advokat Dušan Bratić, podnosilac više krivičnih prijava za neistražene zločine nad Srbima.

Advokat podseća da je naše tužilaštvo predalo BiH predmet „Naser Orić” koji je bio spreman za podizanje optužnice u Beogradu, a rezultat tog postupka je poznat – Orić je oslobođen. Ustupljena je i istraga protiv pripadnika specijalne jedinice „Alfa” za masakr ratnih zarobljenika na prevoju „Mali Alan” i Hrvatska od tada, već 10 godina, vodi istragu, iako je u Beogradu istraga bila uspešno završena.

– Za to vreme Hrvatska je u maju ove godine izdala poternicu za pilotima za koje misli da su dejstvovali upravo po tom prevoju „Mali Alan” i odbacili snage „Alfe”, sprečivši nastavak masakra zarobljenika. U Sloveniji je za novembar zakazano suđenje za navodni ratni zločin kapetanu Dragomiru Grujoviću iz Čačka koji je 1991. godine, u opsadi terorista, odbio da preda vojnike i skladište ubojnih sredstava, već je zapretio odmazdom po obližnjem Novom Mestu, čime je uspeo da izvuče i sredstva i vojnike, navodi naš sagovornik.

Dorotea Čarnić

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.