D.I.C. Veritas

Politika, 17.07.2019, Kuburović u UN kritikovala uslovljavanje evrointegracija saradnjom sa Hagom

Ministarka pravde zatražila da se srpskim državljanima omogući da služe kaznu u Srbiji uz potrebne garancije

edinjene nacije - Ministarka pravde Srbije Nela Kuburović je pred Savetom bezbednosti UN u Njujorku kritikovala stav da napredak Srbije u evrointegracijama treba da bude uslovjen saradnjom sa Međunarodnim rezidualnim mehanizmom za krivične sudove UN.

Na sednici SB UN, na kojoj je razmatran novi šestomesečni izveštaj o radu Mehanizma, Kuburović je rekla da se tim stavom glavnog tužioca naslednika Haškog tribunala Serža Bramerca Mehanizam vidi kao sredstvo političkog pritiska.

Kuburović je navela da je Srbija poboljšala svoj pravosudni sistem saradnjom sa Tribunalom i da se čini da stav o uslovljavanju napretka ka EU saradnjom sa Mehanizmom pokazuje da „sve godine teškog rada” nisu bile dovoljne.

Ona je rekla da zvaničnici Mehanizma procenjuju da će neki postupci biti okončani do kraja 2020. godine i da, pošto mandat Mehanizma ističe u junu 2020. godine, ostaje otvoreno pitanje institucionalnog okvira za razmatranje preostalih slučajeva.

Kuburović je kazala da Srbija ispunjava sve obaveze prema Mehanizmu i da je omogućila pristup svoj dokumentaciji – dokazima i arhivama.

Komentarišući navode iz izveštaja Tužilaštva za period od 16. novembra 2018. do 15. maja 2019. godine, o neprocesuiranju izvršilaca višeg ranga, Kuburović je navela da je Srbija Haškom tribunalu isporučila svoje najviše zvaničnike i dodala da „to nije traženo ni od jedne druge zemlje”.

Kazala je i da na Kosovu niko nije „pozvan na odgovarnost” za ubistva Srba i drugih nealbanaca. Kuburović je rekla i da osobe koje su odslužile kazne ne bi trebalo da budu tema Bramercovog izveštaja.

Od Saveta bezbednosti je zatražila da se srpskim državljanima omogući da služe kaznu u Srbiji i dodala da je Beograd spreman da ponudi potrebne garancije, prenosi Beta.

Bramerc: Poricanje zločina nanosi patnju porodicama žrtava

Tužilac Mehanizma za međunarodne krivične tribunale u Hagu Serž Bramerc izjavio je pred Savetom bezbednosti UN da je u zemljama bivše Jugoslavije potrebno obraditi još nekoliko hiljada slučajeva optuženih za ratne zločine.

Bramerc je izjavio da je u zemljama bivše Jugoslavije i dalje prisutna glorifikacija ratnih zločinaca, saopšteno je iz Mehanizma u Hagu. Poricanje zločina nanosi duboke patnje žrtvama i porodicama žrtava zločina, rekao je Bramerc.

Bramerc je, govoreći o suđenjima koja su u toku ili u žalbenom postupku, izrazio zadovoljstvo presudom kojom je Mehanizam u Hagu osudio bivšeg lidera bosanskih Srba Radovana Karadžića na doživotni zatvor zbog zločina u Srebrenici i drugih zločina.

„To je snažan pokazatelj da kada medunarodna zajednica ostane odlučna pravda može da pobedi i pobediće”, rekao je Bramerc a prenosi Tanjug.

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.