D.I.C. Veritas

Politika, 19. 09. 2023, Odložen početak suđenja za napad na Banske dvore

Županijski sud nije utvrdio da li su nekadašnji pripadnici ratnog vazduhoplovstva bivše JNA primili sudske pozive

Suđenje šestorici nekadašnjih pripadnika ratnog vazduhoplovstva bivše JNA zbog raketiranja Banskih dvora 7. oktobra 1991. godine, koje je juče trebalo da počne pred Županijskim sudom u Zagrebu, odloženo je jer nije utvrđeno da li su primili pozive za suđenje.

Predsednica sudskog veća Mirna Banović, kazala je pred početak pretresa da je telefonom kontaktirala Službu za međunarodnu pravnu pomoć u krivičnim stvarima kako bi utvrdila da li su okrivljeni primili poziv, ali da to do početka suđenja nije moglo da se ustanovi. Nakon ove konstatacije, sudija Banović je spise predmeta prosledila Krivičnom vanraspravnom veću suda koje bi trebalo da donese odluku o tome da se okrivljenima sudi u odsustvu.

Županijsko tužilaštvo u Zagrebu, podsetimo, za napad na Banske dvore tereti tadašnjeg zapovednika Petog vazduhoplovnog korpusa Ljubomira Bajića (81), načelnika za vazdušnu podršku Slobodana Jeremića (71), načelnika 105. lovačko-bombarderskog puka Đure Miličevića (65), referenta tadašnje kontraobaveštajne službe pri nekadašnjem ratnom vazduhoplovstvu i protivvazdušnoj odbrani Čedomira Kovačevića (69) i dva pilota koja su izvršila napad, Ratka Dopuđe (63) i Damira Lukića (62).

Bajićev branilac Dušan Bratić kaže za „Politiku” da okrivljeni u Hrvatskoj nisu vodili privatni rat ni protiv Tuđmana, ni Hrvatske kako to zagrebačka optužnica tvrdi, već su spasavali život hiljade golobradih vojnika srpske, crnogorske, romske, mađarske nacionalnosti koje su po Tuđmanovoj naredbi od 12. septembra 1991. u okruženim kasarnama bez struje, vode i hrane, mučki minobacačkom i streljačkom vatrom ubijali pripadnici paravojne formacije Zbora narodne garde, izvodeći oružanu secesiju i razbijanje Jugoslavije.

– Sudski postupak u Zagrebu je deo nacionalne strategije odbrane Hrvatske kojom su obavezani svi državni organi da permanentno preduzimaju radnje na odbrani „naučno dokazane istine o domovinskom ratu”. Tako uzimaju događaje istrgnute iz konteksta oružane secesije i organizovanih ubistava vojnika sopstvene države i pojedinačnim slučajevima utiču na emocije ljudi, čime laž pretvaraju u istinu. Laž je njihova strategija, a Banski dvori mesto za njihov novi mit – kazao je Bratić.

Predmet „Banski dvori” umnogome podseća na postupak koji se protiv četvorice hrvatskih oficira vodi zbog optužbi da su u avgustu 1995. godine raketirali kolonu izbeglica na Petrovačkoj cesti. Naime, u oba predmeta na optuženičkoj klupi našli su se vojni oficiri za koje nije utvrđeno da li su primili pozive srpskog, odnosno hrvatskog suda za početak glavnog pretresa. Takođe, nije doneta odluka da li će se postupci protiv okrivljenih voditi u njihovom odsustvu s obzirom na to da su nedostupni pravosudnim organima.

 

Miroslava Derikonjić

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.