D.I.C. Veritas

Politika, 21.09.2020, Hrvatska tajna služba: velikosrpski ekstremizam protiv širenja EU i NATO

SOA navodi i da je opasnost od terorizma u Hrvatskoj niska, a da najveći rizik po pitanju terorističke pretnje predstavljaju regionalni sledbenici i simpatizeri islamističkih terorističkih organizacija, kao i povratnici iz Sirije/Iraka

ZAGREB – Hrvatska Sigurnosno-obaveštajna agencija (SOA) u izveštaju za prošlu godinu navodi da su bezbednosne prilike u jugoistočnom okruženju Hrvatske nestabilne i tvrdi da su u pojedinim državama „i dalje prisutne pojave velikosrpskog ekstremizma”.

Kako se tvrdi u izveštaju, taj „velikosrpski ekstremizam” manifestuje se negiranjem teritorijalne celovitosti i suvereniteta Republike Hrvatske, ali i, kako se navodi, „drugih država susedstva, poput Kosova, BiH i Crne Gore”.

Tvrdi se i da „velikosrpski ekstremizam promoviše i poruke protiv širenja Evropske unije i NATO-a na jugoistok Evrope, uz isticanje privrženosti Rusiji”.

„Ovaj ekstremizam se javno manifestuje kroz istupe i okupljanja velikosrpskih ekstremističkih organizacija, kao i korišćenjem drugih javnih okupljanja, u kojima se, uz ekstremističke poruke, uništavaju i hrvatski državni simboli”, navodi se u izveštaju, a prenosi hrvatski portal Indeks.

Što se tiče Crne Gore, SOA ocenjuje da situaciju u toj zemlji obeležava društveni rascep između „prozapadnih suverenističkih snaga” i „prosrpskih snaga” koje su, kako tvrdi, „ujedno protiv članstva Crne Gore u NATO i za snažnije vezanje Crne Gore uz Rusiju”, dodaje Večernji list.

U izveštaju se navodi da su bezbednosne prilike u jugoistočnom okruženju Hrvatske i dalje nestabilne i da su ta područja još opterećena brojnim bezbednosnim, političkim, ekonomskim i društvenim izazovima. Tvrdi se i da verski i nacionalni ekstremizam i dalje opterećuje društva država jugoistočnog susedstva Hrvatske.

„Radikalno tumačenje islama u državama jugoistočnog susedstva i dalje je prisutno. Postojanje enklava u kojima se praktikuje radikalno tumačenje islama te se ne priznaju zakoni i demokratski poredak države domaćina, predstavlja bezbednosni rizik”, ocenjuje SOA.

Kako navodi, dodatni bezbednosni rizik predstavlja i povratak „džihadista” iz Sirije/Iraka u matične države od kojih su brojni na ratište, kako navodi, otišli iz navedenih enklava. U izveštaju se upozorava da bi ove dve pojave mogle da utiču na dodatni stepen radikalizacije i širenje radikalnog tumačenja islama.

SOA tvrdi da pojedine države prikupljaju podatke, a ponekad i aktivno obaveštajno deluju prema Hrvatskoj, ali ne navode konkretno o kome je reč, već samo da je reč o „državama koje s RH imaju otvorena pitanja ili ju vide kao suparnika ili sigurnosno-politički izazov”.

Večernji list, na osnovu toga, navodi da je jasno o kome je reč, ali isto tako ne precizira svoj zaključak. SOA navodi i da položaj Hrvata u BiH u političkom smislu obeležava nastojanje da se ispune svi elementi koji ga čine konstitutivnim narodom i da se postigne, ustavom BiH predviđena, puna jednakopravnost s ostala dva naroda.

Tvrdi i da su, uz političke okolnosti, Hrvati u BiH suočeni s trendom ekonomskog iseljavanja čime je, kako se navodi, ugrožen i njihov fizički opstanak u BiH, a time i multietnički karakter BiH.

Ističe se da se znatno povećava broj migranata na balkanskoj ruti, a da najveći broj migranata do EU nastoji da dođe preko teritorija BiH.

Prema podacima Fronteksa, tokom 2019. godine na balkanskoj ruti je detektovano više od 82.000 ilegalnih migranata, odnosno oko 46 odsto više nego godinu ranije, ističe se u izveštaju.

Ocenjuje se i da je bezbednosna situacija u Hrvatskoj stabilna i ističe da u 2019. godine nije bilo događaja ni pojava koji bi značajnije ugrozili bezbednosne prilike u zemlji. Navodi se i da trenutno ne postoje naznake ni vidljivi potencijali značajnije destabilizacije bezbednosnih prilika.

SOA navodi i da je opasnost od terorizma u Hrvatskoj niska, a da najveći rizik po pitanju terorističke pretnje predstavljaju regionalni sledbenici i simpatizeri islamističkih terorističkih organizacija, kao i povratnici iz Sirije/Iraka.

U izveštaju se navodi i da je strano obaveštajno delovanje prema Hrvatskoj izraženo u kontekstu članstva u EU i NATO, kao i hrvatskoj ulozi u stabilizaciji jugoistočne Evrope, prenosi Tanjug.

 
SOA se pretvorila u novinsku izveštajnu agenciju

ZAGREB – Stručnjak za bezbednost Željko Cvrtila je ocenio da je godišnji Izveštaj hrvatske tajne službe SOA dobar, ali smatra da se ta služba sve više pretvara u jednu, kako je rekao, novinsku izveštajnu agenciju, a premalo je operativna.

Bezbednosna situacija u Hrvatskoj je stabilna, a u prošloj godini nije bilo događaja koji bi značajnije ugrozili bezbednost u zemlji, zaključak je u godišnjem Izveštaju hrvatske tajne službe SOA. Navodi se, međutim, da korupcija i privredni kriminal i dalje usporavaju razvoj i prosperitet Hrvatske.

„Ne znamo ništa o tome da li postoji neka operativna akcija. Imam informacije da mi operativne akcije ne obavljamo već šaljemo izveštaje i analize, a to nije svrha SOA-e. Kad imaju za potrebu za operativnim delovanje to prebacuju na policiju”, rekao je Cvrtila gostujući na HRT-u.

Govoreći o curenju informacija iz bezbednosnih službi, Cvrtila kaže da su to stvari koje se učestalo događaju. Smatra da bi bilo puno bolje uspostaviti sistem koji bi izbegao više linija zapovedanja, rukovođenja, kako bi se smanjio broj ljudi koji su uključeni u istrage.

„Zalažem se za sistem gde je rukovođenje istragom svedeno na dva ili tri operativca i njihovog šefa”, rekao je Cvrtila, prenosi Tanjug.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.