D.I.C. Veritas

Политика, 28.05.2016., Суђење Бориславу Ђукићу у Хрватској 13. јуна

Бориславу Ђукићу, српском генералу у пензији, кога Хрватска терети даје био део командног ланца који је наводно наредио напад на брану Перућа 1992. године, суђење ће се наставити 13. јуна пред Жупанијским судом у Сплиту. Ову информацију за „Политику” потврдио је и Жељко Остоја, Ђукићев адвокат у Хрватској.

Ђукић, кога је Црна Гора пре извесног времена изручила Хрватској, налази се у сплитском затвору и дели ћелију са Драганом Васиљковићем, познатијем као Капетан Драган и Павлом Пантићем, некадашњим командантом касарне „Лора”.

Средином априла у посети генералу Ђукићу била је његова супруга Радмила Бугарски.

„Чувари у затвору су коректни према њему. Није се жалио на третман, а тренутно се припрема за суђење. Мој супруг, Драган Васиљковић и Павле Пантић деле ћелију и одвојени су од других затвореника”, каже Ђукићева супруга за наш лист.

Она додаје да тројица српских држављанина у затвору у Сплиту посебно излазе у преподневну шетњу која им је ограничена на два сата.

„Дозвољено му је и да се јави телефоном кући, али то је ограничено на 20 минута недељно. Од наших званичника посетили су га, између осталих, наш конзул у Хрватској, као и Миодраг Линта, председник Савеза Срба из региона”, прича Ђукићева супруга.

Борислав Ђукић ухапшен је 17. јула прошле године у Црној Гори док је са супругом чекао лет из Тивта за Београд. Полицијски и царински службеници нашли су његово име на потерници хрватског Интерпола, старој више од 20 година. Одмах му је одређен екстрадициони притвор али месецима је био у затвору у Спужу, надомак Подгорице. Хрватској је изручен осмог марта ове године.

Црногорски министар правде, Зоран Пажин, није уважио захтев наше земље да се оптуженом суди у Београду. Он је одбио молбу Србије да јој се изручи генерал, како би му се, као српском држављанину, судило пред српским судом за злочине које је наводно починио током рата у Хрватској, деведесетих година прошлог века.

Генерал Ђукић био је заменик команданта Главног штаба Српске Војске Крајине и сведок одбране на суђењу бившем председнику Србије и СР Југославије Слободану Милошевићу и председнику Републике Српске Крајине Милану Мартићу.

По документацији „Веритаса”, Ђукић је као командант 221. моторизоване бригаде Деветог книнског корпуса ЈНА, тада у чину пуковника, оптужен за рушење бране на Перући. Том оптужницом су обухваћени и генерал Ратко Младић, тадашњи командант Деветог книнског корпуса ЈНА, покојни генерал Миле Новаковић, тадашњи командант Српске војске Крајине и мајор Милан Корица, некадашњи командант свих пограничних јединица Милиције Републике Српске Крајине.

Хрватска оптужница из 1995. године Младића и остале терети за ратни злочин против цивилног становништва, почињен у јануару 1993. године. По тој оптужници, генерали Младић и Новаковић издали су 28. јануара 1993. године налог Ђукићу и Корици, а они својим потчињенима, да се постави велика количина експлозива и тако брана на Перући припреми за рушење. Постављено је 30 тона експлозива, након чега су, како се наводи у оптужници, налогодавци повукли своју војску с тог подручја, а експлозив је активиран.

По документацији „Веритаса”, од експлозије се срушио део бране, а штета је процењена на 25,55 милиона тадашњих немачких марака. Генерал Борислав Ђукић је педесети Србин који је предат хрватском правосуђу због оптужби за наводне ратне злочине.

Хрватска је у септембру прошле године проширила оптужницу против српског генерала. Жупанијско тужилаштво у Сплиту покренуло је истрагу против осморице некадашњих заповедника војске и полиције самопроглашене Републике Српске Крајине осумњичених за убиства 117 цивила и друге злочине, а један од њих је и генерал Ђукић. У вези са овом оптужницом истрага још траје.

А. Бојовић

 

 

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.