D.I.C. Veritas

Politika, 28.05.2023, Petorica Srba optužena za ubistvo 78 muslimana kod Ključa

Postupak protiv pripadnika vojne policije Vojske Republike Srpske prebačen je iz BiH jer su optuženi srpski državljani. Ispred škole u Velagićima u junu 1992. godine streljano je više desetina zarobljenih civila iz susednih sela

Tužilaštvo za ratne zločine podiglo je optužnicu za streljanje 78 muslimana u mestu Velagići, kod Ključa u BiH, 1. juna 1992. godine, saznaje „Politika”. Optužena su petorica Srba, nekadašnji pripadnici vojne policije, Drugog inženjerskog puka Drugog krajiškog korpusa Vojske Republike Srpske, a pripisuje im se da su streljali zarobljenike koji su se prethodno predali, a zatim njihova tela pokopali u masovnu grobnicu Lanište dva, gde su nađena 1996. godine.

Istragu ovog slučaja sprovelo je tužilaštvo BiH. Optužnica je bila podneta sudu, koji je potvrdio za samo sedam radnih dana. Pravosnažna optužnica je zatim, prema Zakonu o međunarodnoj pravnoj pomoći, predata Srbiji, pošto u BiH nema zakonske mogućnosti za suđenje u odsustvu, a optuženi su dostupni u našoj zemlji. Srpsko tužilaštvo uredilo je optužnicu prema našem zakonu, a zatim je predalo sudu kako bi bilo zakazano suđenje.

Optuženi su Ilija Krčmar (56), Svetislav Račić (61), Željko Bajić (60), Nikola N. Ćuk (56) i Nikola D. Ćuk (57), koji će na suđenje dolaziti sa slobode. Oni su, prema optužnici, u junu 1992. godine obezbeđivali vojni punkt u Velagićima. Muškarci muslimanske nacionalnosti iz zaselaka Vojići, Hasići, Nezići, Hadžići i drugih koji su se 1. juna 1992. godine odazvali pozivu za predaju, stigli su u večernjim časovima do Osnovne škole „Radenko Stojnić” u koloni, noseći bele zastave i čaršave.

Oni su najpre bili zatvoreni u prostorijama škole, a zatim su u kasnim večernjim satima izvedeni i postrojeni u dva reda. Tada su ih, prema optužnici, optužena petorica i njihovi saučesnici, protiv kojih se vodi razdvojen postupak, streljali rafalima iz automatskog oružja, a zatim njihova tela ubacili u kamione i prevezli do masovne grobnice.

U optužnici je spisak svih 78 ubijenih muslimana. Tužilaštvo navodi da su sve žrtve ovog zločina bili civili koji nisu pripadali nikakvim policijskim ili vojnim formacijama, niti su pružali bilo kakav otpor. Na suđenju bi trebalo da svedoči veliki broj svedoka iz Ključa i Bihaća, od kojih su neki očevici ovog zločina.

Zbog optužbi da su učestvovali u ubistvima civila u Velagićima ranije su u BiH uhapšeni Marinko Miljević, Boško Unčanin i Dragan Despot i njima se sudi u Bihaću.

Postupak za ratni zločin u Velagićima počeo je kao jedinstven pred sudom u BiH. Tamošnje pravosuđe predmet je prosledilo našem tužilaštvu kada je utvrđeno da se petorica srpskih državljana ne odazivaju sudskim pozivima, niti ima dokaza da su im pozivi uručeni, a pretpostavka je da žive u Srbiji. Situacija bi na prvi pogled mogla da se uporedi sa slučajem „Petrovačka cesta”, gde je srpsko tužilaštvo podiglo optužnicu protiv hrvatskih pilota za bombardovanje izbegličke kolone u „Oluji”, ali sud ne započinje suđenje jer čeka dokaz o uručenju poziva optuženim hrvatskim pilotima. Dok je bosansko pravosuđe ovu dilemu „preseklo” slanjem optužnice Srbiji, koja mora da postupi prema Zakonu o međunarodnoj pravnoj pomoći, hrvatski zakon onemogućava takvo rešenje. Umesto da se hrvatskim pilotima sudi u Srbiji makar i u odsustvu, postupak za „Petrovačku cestu” više od godinu dana nije pomeren sa mrtve tačke.

Optužnica za zločin u Velagićima pravosnažna je i očekuje se početak suđenja.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.