D.I.C. Veritas

Политика, 31.05.2018, У хрватским затворима 27 Срба окривљених за ратне злочине

Врховни суд у Загребу заказао је жалбено рочиште за 12. јун у вези са пресудом за Капетана Драгана, сазнаје „Политика”

Ђорђе Ркман пре два дана је по налогу суда Босне и Херцеговине изручен Хрватској, и он је 27. Србин који се тренутно налази у неком од хрватских затвора под оптужбом за ратне злочине почињене деведесетих година прошлог века.

Према истраживању „Политике”, наши држављани оптужени за ратне злочине и класични криминал у вези са ратним дешавањима распоређени су у затворима у Лепоглави, Глини (где је био познати затвор за малолетнике), Сплиту, Загребу и Осијеку. Од њих 27, деветнаесторица су правоснажно осуђена, тројица неправоснажно, четворица су под оптужбом, а један је под истрагом.

Политика, 31.05.2018, У хрватским затворима 27 Срба окривљених за ратне злочине

Свакако најпознатије име на овом списку је Драган Васиљковић (Капетан Драган) који је у Сплиту првостепено осуђен у септембру прошле године на 15 година затвора. Он је проглашен кривим по две од три тачке оптужнице – злостављање затвореника на Книнској тврђави и напад на полицијску станицу у Глини. И одбрана и тужилаштво жалили су се на ову пресуду, а како „Политика” сазнаје, Врховни суд у Загребу заказао је жалбено рочиште у вези са овом пресудом за 12. јун. Васиљковић се на овом рочишту неће појавити лично, већ путем видео-линка.

Подсетимо и да је Васиљковић провео више од 12 година као притвореник у Аустралији и Хрватској. Одбрана сматра да је у овом случају прекршено много правила, чак и у вези са екстрадицијом. Капетан Драган је протеклих дана узбуркао јавност јер су поједини медији пренели вест да је претучен у затвору у Сплиту. Међутим, испоставило се да је ова вест лажна, а и он је оштро демантовао све те наводе.

 Српски учесници рата у хрватским казаматима
Лепоглава – десет Глина – три Сплит – пет Загреб – три Осијек – шест

У вези са хапшењем српских држављана по потерницама Хрватске подаци су у последњих неколико година разнолики. Према информацијама које је наш лист добио од Веритаса, 2016. ухапшено је девет Срба, а прошле године њих пет. Ове године, осим поменутог Ркмана, ухапшен је и Стеван Будач (51). Њега је 5. маја румунска полиција привела у луци Галаци на Дунаву, због наводно почињеног ратног злочина над цивилним становништвом у рату деведесетих година прошлог века на подручју Батине код Белог Манастира.

Политика, 31.05.2018, У хрватским затворима 27 Срба окривљених за ратне злочине

Према подацима које је Документационо-информативни центар Веритас добио од његове породице, Будач је у време хапшења био запослен као механичар на одржавању мотора на броду у власништву фирме „Петрол”. У овом случају интересантно је и то да је од завршетка рата, пловећи на бродовима дуж Дунава без икаквих проблема пролазио кроз разне европске државе. Међутим, иако је од рата на тлу бивше Југославије прошло више од две деценије, Будач је пре две недеље ухапшен и не знајући да је на потерници.

Иста судбина сустигла је и српског генерала у пензији Борислава Ђукића. Њега је средином 2015. на аеродрому у Тивту привела полиција Црне Горе по потерници из Хрватске старој две деценије. Генерал је, након ратова деведесетих, сваке године путовао у Херцег Нови, где има стан, и без проблема прелазио границу. Црногорци га нису ухапсили при уласку, већ онда када је хтео да изађе из земље, на аеродрому у Тивту.

Генерал Ђукић тренутно се налази у затвору у Сплиту (предмет је на суду) и дели собу са Капетаном Драганом и Павлом Пантићем, капетаном бојног брода и некадашњим командантом касарне „Лора” у Сплиту. Посебно је апсурдан и случај хапшења Пантића. Он је приведен крајем 2015. у Црној Гори по потерници из Хрватске, која га тражи још од 1993, када му је и суђено у Сплиту. Пантић је тада осуђен на осам година затвора. Међутим, ову пресуду је 1994. укинуо Виши суд у Загребу и наредио да се суђење понови. Пантић је приведен када се из Београда, где је био на контроли на ВМА, враћао возом за Сутоморе, где живи.

Како сазнајемо, интересантно хапшење још једног Србина догодило се у Сједињеним Америчким Државама. Извесни Слободан Мутић, који је приведен у САД 2012, због давања лажних података приликом апликације, изручен је у јануару ове године у Хрватску и брзо је подигнута оптужба против њега. Ратни злочини не застаревају, а Хрватска максимално користи овај институт незастаривости.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.