D.I.C. Veritas

RTRS, Srna, 20.09.2017, U Hrvatskoj novi talas suđenja Srbima za ratne zločine

U Hrvatskoj su, nakon ljetne pauze, nastavljena suđenja Srbima i pripadnicima bivše ЈNA za ratne zločine navodno počinjene devedesetih godina prošlog vijeka, saopštio je Dokumentaciono-informacioni centar “Veritas”.

Prema analizi dostupnih podataka na internet stranicama hrvatskih sudova nadležnih za prvostepena suđenja za ratne zločine, u septembru su zakazana suđenja u 11 predmeta koji obuhvataju 22 optuženika.

Danas počinje suđenje Draganu Vasiljkoviću, zvanom Kapetan Dragan, u čijem predmetu se očekuju završne riječi optužbe i odbrane, a za sutra je zakazan nastavak suđenja penzionisanom srpskom generalu Borislavu Đukiću, saslušanjem svjedoka video-vezom iz Beograda.

“Veritas” ističe da, za razliku od suđenja prethodnih mjeseci i godina, opšta karakteristika ovogodišnjih septembarskih suđenja je izostanak njihovog medijskog praćenja.

Od svih dosadašnjih suđenja, tek nekoliko hrvatskih medija zabilježilo je slučaj Mladena Graovca, koji je prema sporazumu sa tužilaštvom, osuđen na dvije godine zatvora, ali nijedan medij nije zabilježio oslobađajuću presudu Milenku Mariću, koji je uz mnogo medijske pompe izručen iz Velike Britanije.

U saopštenju se navodi da najviše začuđuje izostanak medijske najave završnice suđenja Kapetanu Draganu, koji skoro 12 godina boravi u ekstradicionim i istražnim zatvorima u Australiji i Hrvatskoj i koje je godinama najavljivano kao “proces stoljeća”.

“Nije li medijski izostanak praćenja ovih suđenja pred sopstvenim sudovima svojevrsno priznanje arbitražnih postupaka i zloubotrebe Interpola od hrvatskog pravosuđa, na šta `Veritas` godinama upozorava?”, pitaju iz ovog centra.

U saopštenju se podsjeća da su pred Županijskim sudom u Splitu već održana ročišta u predmetima protiv Mladena Graovca koji je, nakon priznanja krivice, prema sporazumu sa tužilaštvom, osuđen na dvije godine zatvora.

Održano je i ročište u predmetu protiv penzionisanog kapetana vojnog broda ЈNA Pavla Pantića kojem je Vrhovni sud Hrvatske nedavno ukinuo osuđujuću presudu i naredio novo suđenje pred potpuno izmijenjenim vijećem.

Graovac je uhapšen na praznik Svetog Ilije prošle godine kada je došao iz Srbije svojoj kući u selo Smilčić, Pantić i Đukić su izručeni iz Crne Gore, a Kapetan Dragan iz Australije.

Pred Županijskim sudom u Osijeku prošle sedmice je oslobađajućom presudom završeno suđenje Milenku Mariću, koji je u januaru izručen iz Velike Britanije.

Pred Županijskim sudom u Rijeci održano je ročište za glavnu raspravu u predmetu protiv Rade Bolića, kojem se sudi u odsustvu.

Za kraj septembra zakazano je i suđenje Marku Careviću i Ljubanu Linti, kome se sudi u odsustvu.

Pred Županijskim sudom u Zagrebu održano je pripremno ročište u predmetu protiv Zorana Roksandića, kao i ročište u predmetu “Nova Drenčina” protiv optuženih Nikole Lađarevića, Predraga Radišića i Deana Tišme. Svima se sudi u odsustvu.

Održano je i ročište u predmetu “Zatvor u Glini” protiv Stanka Palančana, Đure Birača i još trojice čija imena nisu poznata, kao i ročište u predmetu “Јoševica” protiv Dušana Žarkovića, Mirka i Bogdana Јednaka, Georga Nashida Kamala, Miroslava Malobabića i Dejana Sladovića, kojima se sudi u odsustvu.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.