D.I.C. Veritas

Politika, 31.10.2016., Pet diplomatskih rezidencija – 74 miliona evra

Oglas za angažovanje posredničke agencije za prodaju diplomatsko-konzularnih predstavništava u Bonu, Bernu, Tokiju i Njujorku trebalo bi da bude objavljen za neki dan

Oglas za angažovanje posredničke agencije za prodaju pet diplomatsko-konzularnih predstavništava u Bonu, Bernu, Tokiju, Njujorku, uz šestosoban stan na Menhetnu, koji su u zajedničkom vlasništvu bivših republika SFRJ, biće objavljen početkom novembra u listovima „Ekonomist” i „Fajnenšel tajms”, a rok za dostavljanje ponuda biće 30 dana. Takav postupak i termine za „Politiku” najavljuje Veljko Odalović, koji dodaje da će države sukcesori posle toga imati 50 dana da obaveste ponuđače o svojoj odluci kome poveravaju ovaj posao.

– Nakon odabira posredničke agencije, ona će preduzeti pripremne radnje, oglasiti i prikupiti ponude za pojedine objekte i sprovesti samu prodaju ovih pet nepokretnosti bivše SFRJ. Naravno, države sukcesori, u skladu sa svojim unutrašnjim procedurama, moraće da daju saglasnost i potvrde konačnu prodaju svakog konkretnog objekta – ističe Odalović za naš list.

Na pitanje kada bi sve to trebalo da bude okončano, generalni sekretar MSP-a odgovara da je, imajući u vidu proceduru, nezahvalno prognozirati tako nešto, ali da je u interesu svih sukcesora da bude završeno što pre.

– Lično smatram da je bar deo prodaja moguće realizovati u prvoj polovini sledeće godine – navodi Odalović.

Države sukcesori ovom poslu su, kako dodaje, pristupile veoma ozbiljno, zbog čega su već analizirane prilike na lokalnim tržištima nekretnina i utvrđena okvirna procenjena zbirna vrednost tih pet objekata.

– Ona minimalno iznosi oko 74 miliona evra, pri čemu će Republici Srbiji pripasti 39,5 procenata – naglašava Odalović.

Generalni sekretar MSP-a pre nekoliko dana izjavio je da je Beograd inicirao i regulisanje statusa zajedničkih nekretnina u Moskvi, Nju Delhiju i Adis Abebi, a po tim pitanjima bivše republike SFRJ dogovorile su se o zajedničkom nastupu prema državama na čijim se teritorijama ove nepokretnosti nalaze. Prvi koraci u ovom postupku biće realizovani već u narednih nekoliko meseci, pre narednog sastanka predstavnika bivših republika SFRJ u Beogradu.

– U svim varijantama, Srbiji po Aneksu B Sporazuma o pitanjima sukcesije (odnosi se na zajednička diplomatska i konzularna predstavništva) pripada kvota i učešće od najmanje 39,5 procenata vrednosti zajedničkih nekretnina – dodaje Odalović.

U celokupnom procesu sukcesije kada je reč o diplomatskim objektima nekadašnje Jugoslavije preostalo je da se reši pitanje još 51 nekretnine od ukupno 123 koliko su nasledile bivše jugoslovenske republike. Procenjena vrednost 51 poseda koji su još u opticaju, u Aneksu B, iznosi 110 miliona dolara, a od toga bi Srbiji trebalo da pripadne 43 miliona dolara, odnosno 39,5 procenata. Postupak sukcesije započet je još pre 15 godina, a još je teško predvideti kada bi mogao da bude okončan.

– To je izuzetno složen proces, te je vrlo nezahvalno prognozirati tako nešto. Svima odgovara da se postupak ubrza, posebno imajući u vidu da Republika Srbija ima troškove na ime čuvanja i održavanja pomenutih, još neraspodeljenih, nepokretnosti. Pri tom, u znatnom broju slučajeva one se ni ne koriste, a primeri za to su brojni u Africi, Latinskoj Americi i Aziji – kaže Odalović.

Njegova očekivanja su da bi na narednom sastanku Mešovitog komiteta za sukcesiju, koji bi prema saznanjima RTS-a u Beogradu trebalo da bude održan u aprilu 2017, mogle da budu donete odluke o prodaji još nekih nekretnina u vlasništvu bivše SFRJ – posebno onih za koje nije zainteresovana nijedna država sukcesor.

Na naše pitanje kakve su generalno namere za predstavništva koja još nisu došla na dnevni red, generalni sekretar MSP-a podseća da Aneks B predviđa da se podela diplomatske i konzularne imovine vrši prvenstveno u naturi – a ne putem novčanih naknada.

– Deo preostalih objekata će sigurno biti raspodeljen na takav način, odnosno kroz fizičku podelu. Pri tome svaka država sukcesor autonomna je u svojoj odluci da li će objekat koji joj je dodeljen koristiti za potrebe svog diplomatsko-konzularnog predstavništva ili će ga samostalno prodati. Takva praksa postojala je i do sada. Tek one nekretnine za koje postoji interes svih država sukcesora ili ne postoji interes nijedne od njih, biće rešene tako što ćemo ih zajednički prodati – zaključuje Odalović.

 

Troškovi Srbije – 600.000 dolara godišnje

Prodaja zdanja u Bonu, Bernu, Tokiju i Njujorku, uz stan na Menhetnu, dogovorena je na sastancima Mešovitog komiteta za sukcesiju u Skoplju i Ljubljani. Veljko Odalović je pre nekoliko dana za RTS potvrdio da je samo održavanje tih nepokretnosti Srbiju, čija je to obaveza, koštalo 600.000 dolara godišnje. Zato je, po rečima Odalovića, u Ljubljani dogovoreno da se posle prodaje pet nekretnina, Srbiji najpre isplati 2,9 miliona dolara, koje je uložila čuvajući rezidenciju u Njujorku od 1992.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.