D.I.C. Veritas

Politika, Tanjug, 04.12.2017, Zakon o braniteljima, Srbija kao agresor i moguće posledice..

ZAGREB - Hrvatski Sabor usvojio je za Srbiju sporni Zakon o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, čiji je prvobitni tekst pre samo dva meseca izazvao burna reagovanja političkih predstavnika Srba u Hrvatskoj, ali i zvaničnika u Srbiji zbog formulacije da su „agresiju na Hrvatsku izvršile Srbija, Crna Gora, JNA i paravojne jedinice iz BiH, uz pomoć velikog broja pripadnika srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj”.

Zakon je usvojen sa nešto korigovanim tekstom, jer su iz njega izbačene „paravojne jedinice iz BiH”, a formulacija „veliki broj pripadnika srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj” zamenjena sa „dijelom srpskog pučanstva u Republici Hrvatskoj”.

Ali, mimo te razlike, tekst Zakona praktično je usaglašen sa Deklaracijom o domovinskom ratu, kojom se, pored ostalih, Srbija označava kao agresor.

U Deklaraciji, donetoj 2000. godine, piše da su na „Republiku Hrvatsku oružanu agresiju izvršile Srbija, Crna Gora i JNA s oružanom pobunom dijela srpskog pučanstva u Republici Hrvatskoj. „

Zakon o braniteljima je usvojen samo dan nakon izricanja presude „Prliću i drugima”, kada je general Slobodan Praljak popio otrov, pa je to, verovatno, razlog što je nekako neprimetno u javnosti prošlo – da među petnaest glasova protiv usvajanja ovog zakona nije bilo glasova predstavnika Samostalne demokratske srpske stranke (SSDS) . (Tanjug)

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.