D.I.C. Veritas

Politika,17.03.2017., Savo Štrbac: Svedok Pero i Kapetan Dragan

Ukoro se završava „prvo poluvreme” glavnog pretresa u slučaju „Kapetan Dragan”, koji se vodi pred Županijskim sudom u Splitu. Svi personalni dokazi optužbe su izvedeni, a do kraja meseca biće izvedeni i materijalni, koji se sastoje uglavnom od video-zapisa.

Od tri tačke optužbe (Glina, Kninska tvrđava i kamp „Alfa”) najteža je ona koja ga tereti za navodni zločin u kampu „Alfa” u selu Bruška kod Benkovca, gde je, prema optužnici, krajem februara 1993. naredio svojim vojnicima da likvidiraju dvojicu zarobljenih hrvatskih vojnika, zasad neutvrđenog identiteta.

Optužbu za ovo delo tužilaštvo temelji jedino i isključivo na iskazima iz istrage svedoka Pere Dragišića: prvom, koji je dao još u avgustu 1998. pred istražnim sudijom Županijskog suda u Zadru, gde je priveden iz šibenskog zatvora, u koji je dospeo po prekršajnoj kazni zbog ilegalnog ulaska u Hrvatsku, i drugom, datom u maju 2015. pred nadležnim tužilaštvom, gde je priveden iz Plavna pored Knina, gde je čuvao ovce jednom Srbinu povratniku. U tim zapisnicima se navodi da je ovaj svedok rođen u Kninu pre 60 godina, da je do rata radio kao skretničar i da je živeo u Kovačiću kod Knina. „Veritas” je doznao da ovaj svedok potiče iz zaseoka Torbički Vagan sa tromeđe Like, Dalmacije i Bosne, u kojem su živeli isključivo Srbi.

Dakle, Srbin Pero je u istrazi tvrdio da je bio kuvar u kampu „Alfa” i da je video i čuo kada su 24. ili 25. februara 1993. trojica Kapetanovih vojnika, svi rodom iz Srbije, jednom kampanjolom dovezli dvojicu hrvatskih vojnika kojima je Kapetan dozvolio i da ih muče, a potom i likvidiraju i mrtve utovare u istu kampanjolu i odvezu „negde” van kampa. Ti hrvatski vojnici u optužnici nemaju ime i do danas im se ne zna mesto ukopa.

Kruna Perinog svedočenja je bila kada je Kapetana Dragana, nakon što je odgovorio na desetak njegovih pitanja, upitao: „Ko ste vi, gospodine?” 

Problem s ovim svedokom je u tome što ga se niko od onih koji su zaista bili u kampu ne seća ni po imenu ni po liku sa fotografije. Niko se, uključujući i Kapetana, ne seća ni one trojice navodnih ubica, čiji potpuni identitet opisuje svedok Pero, kao što se niko ne seća ni ubistva hrvatskih vojnika u tom kampu.

Svedok Pero je u istrazi tvrdio i da su od domaćih u kampu bili samo on i njegov rođak M. D., a svi ostali da su bili iz Srbije, što je notorna laž, jer su u njemu uglavnom i bili domaći ljudi.

Lično sam pronašao i Perinog rođaka D. M. u jednoj stranoj zemlji, koji tvrdi da nikada nije bio u kampu „Alfa” i da nikada uživo nije video Kepa, da je Pero poznat kao patološki lažov i da je spreman sve to ponoviti i na sudu.

Kapetanova odbrana je Tužilaštvu za ratne zločine Srbije dostavila pomenute istražne zapisnike s predlogom da se u Srbiji procesuiraju ona trojica srpskih državljana kao neposredni izvršioci, kada to već nije učinilo hrvatsko pravosuđe. Usledio je odgovor da ih ne mogu procesiuirati jer takvi ljudi ne žive, niti su ikada živeli u Srbiji.

Upravo je odbrani bilo u interesu da se svedok Pero pojavi na glavnom pretresu i da mu se ništa ne dogodi što bi moglo sprečiti njegovo neposredno svedočenje. Odbrana je računala i da će Perina pojava i iskaz pred učesnicima na glavnom pretresu i pred medijima posramiti autore optužnice i naterati ih da povuku optužnicu za zločin u kampu „Alfa”.

I posle tri neuspešna pokušaja, krunskog svedoka Peru policija je privela na ročište održano prošlog četvrtka (9. marta).

I onda, na iznenađenje i protivljenje odbrane, sud prihvata predlog tužilaštva da se za vreme njegovog ispitivanja isključi javnost zbog navodne ugroženosti svedoka i od srpske i od hrvatske strane ukoliko bi njegovi iskaz i lik dospeli u javnost. Sa srpske strane zbog toga što svedoči protiv njihovog heroja, a sa hrvatske zbog toga što je bio u srpskim „paravojnim” jedinicama. A zapravo, po mom mišljenju, tužilaštvo je htelo da skrivajući Peru od javnosti sakrije i svoju bruku, jer ovaj svedok je po izgledu klošar, a po snazi iskaza krajnje neuverljiv i kontradiktoran.

Uprkos isključenju javnosti, ipak je do medija procurilo da je svedok Pero – balansirajući između najnovije tvrdnje da u kampu „Alfa” nije video nikakvo ubistvo, do onoga da je istina i ono što je i ranije tvrdio – nepouzdaniji nego što je bilo ko očekivao. Zato je njegovo svedočenje dugo trajalo jer ga niko nije mogao uhvatiti „ni za glavu ni za rep”. Kruna Perinog svedočenja je bila kada je Kapetana Dragana, nakon što je odgovorio na desetak njegovih pitanja, upitao: „Ko ste vi, gospodine?”

Posle ovakvog debakla s krunskim (i jedinim) svedokom svako bi tužilaštvo na svetu odustalo od ove tačke optužbe. Ali ne i hrvatsko kada se sudi Srbima.

 

 

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.