D.I.C. Veritas

Portal Novosti, 01.05.2021, Zločini iz “Bljeska” i dalje nekažnjeni

Prema izvještaju HHO-a iz 2002. od 24 civilne osobe srpske nacionalnosti, koje su bile u selu, ubijene su 22. Dvije djevojke su spašene jer ih je prepoznao i zaštitio jedan pripadnik Hrvatske vojske

Prije 26 godina počela je operacija Bljesak u kojoj su Hrvatska vojska i specijalna policija napala zaštićeni UN sektor “Zapad” na području zapadne Slavonije. Napad je počeo 1. maja 1995. oko 5.30 sati. iz tri pravca na teritorij pod zaštitom mirovnih snaga UN na kojem je živjelo 15.000 Srba.

Tokom operacije ubijani su srpski civili, napadnute su izbjegličke kolone, a nakon operacije na području sektora “Zapad” ostat će tek 2.000 do 3.000 Srba, što znači da je područje napustilo gotovo cjelokupno srpsko stanovništvo, navodi se u saopćenju Srpskog narodnog vijeća

Prvog dana operacije Bljesak, oko šest sati ujutro, samo pola sata nakon početka operacije, pripadnici Hrvatske vojske ušli su u selo Medari koje se nalazilo odmah uz liniju razgraničenja. Ubrzo su počinili ratni zločin nad civilima koje su zatekli u njihovim kućama. Prema izvještaju HHO-a iz 2002. od 24 civilne osobe srpske nacionalnosti, koje su bile u selu, ubijene su 22. Dvije djevojke su spašene jer ih je prepoznao i zaštitio jedan pripadnik Hrvatske vojske.

Među ubijenima 12 je žena, ubijeno je sedam članova obitelji Vuković, među njima sedmogodišnja i osmogodišnja djevojčica i 11-godišnji dječak. Najstarija žrtva bila je u 88. godini. Stanovnici Medara vjerovali su da će ih u slučaju vojne operacije Hrvatske vojske zaštititi mirovne snage UN-a, čija je baza bila u neposrednoj blizini sela.

Sredinom 2010. završena je ekshumacija posmrtnih ostataka 28 osoba iz zajedničke grobnice koja je bila na području mjesnog groblja Trnava. Na Zavodu za sudsku medicinu do proljeća 2012. godine identificirano je 14 stanovnika Medara ubijenih 1. maja 1995. godine, uključujući i sve članove obitelji Vuković.

Za zločin u Medarima nitko nije kazneno odgovarao i nije podignuta nijedna optužnica za počinjeni zločin, ističu u SNV-u.

Osim masakra u selu Medari, tokom Bljeska zabilježeno je više napada na izbjegličke kolone, o čemu su u niz navrata pisale i Novosti. U ranim poslijepodnevnim satima 1. maja dva puta je napadnuta izbjeglička kolona kod Novog Varoša, otprilike u to vrijeme napadnuta je i kolona na području Bijelih Stijena, dok su predvečer izbjeglice napadnute i kod sela Benkovac. U napadu na zbjeg na nogometnom igralištu u selu Šeovica, kod Pakraca, život su između ostalih izgubile sedmogodišnja Branka Krajnović i 15-godišnja Milka Bosanac. Milkina mama je ranjena i kasnije je podlegla ozljedama, dok je njen tata ubijen u zločinu počinjenom još 1991. u Grahovljanima.

Počast žrtvama u Šeovici 30. aprika odali su predsjednik VSNM-a Požeško slavonske županije i zamjenik gradonačelnica Pakraca Nikola Ivanović, predsjednik VSNM-a Pakraca Milan Kozlović, kao i vijećnica SDSS-a u gradskom vijeću Pakraca Mirsada Popović Damjanović.

Izrazili su i saučešće Milkinoj preživjeloj sestri Jovanki Bosanac, kao i svima koji su tokom Bljeska izgubili svoje voljene i svoje domove.

Povodom godišnjice “Bljeska” SNV 30. aprila i 1. maja organizirao je dvodnevno putovanje u sklopu akcije “Pamti povijest, ne ponavljaj je”. Učesnici posjećuju mjesta stradanja i učestvuju na liturgiji i pomenu žrtvama “Bljeska” u Okučanima, a planirana je i posjeta mještanima Čovaca, Gređana, Kraguja, Medara, Šumetlice.

“Pamti povijest, ne ponavljaj je” predstavlja kombinaciju studijskog putovanja i razgovora sa svjedocima vremena i zločina, odnosno teških narušavanja mira i ljudskih prava, na područjima zahvaćenim ratom u periodu od 1991 do 1995. Projekt je nastao u suradnji s dugogodišnjim partnerima iz Inicijative mladih za ljudska prava.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.