D.I.C. Veritas

Portal Novosti, 01.10.2022, Kažnjeni “barjaktari”

Trojica studenata iz Slavonije osuđena su zbog uništenja zastave srpske zajednice u Varaždinu. Čin je deklariran kao “oštećenje tuđe stvari”, a iznos oštećenja je 900 kuna. Osuđeni su i na šest mjeseci zatvora, uslovno na godinu dana, te moraju platiti po hiljadu kuna paušala sudskih troškova

Ovih dana Vijeće srpske nacionalne manjine Varaždina dobilo je presudu tamošnjeg Općinskog suda kojom su trojica studenata iz Slavonije, u dobi od dvadesetak godina, osuđeni zbog uništenja zastave srpske zajednice u Varaždinu. Čin je deklariran kao “oštećenje tuđe stvari”, a iznos oštećenja je 900 kuna. Osim toga, studenti su osuđeni svaki na šest mjeseci zatvora, uslovno na godinu dana, i svaki od njih mora platiti hiljadu kuna paušala sudskih troškova.

Na ulazu u prostorije Vijeća srpske nacionalne manjine Varaždina i Varaždinske županije do sada su četiri puta uništavane dvojezične i dvopismene natpisne ploče. Pored toga, tri puta su uništavane zastave srpske zajednice kao i nosači kopalja. Kako na ulazu u zgradu postoje nadzorne kamere, policija je vrlo brzo pronalazila počinioce. Policija i sud brzo bi reagirali, ali bi djelo uvijek bilo tretirano kao oštećenje tuđe stvari, a ne kao izazivanje rasne, vjerske i nacionalne netrpeljivosti. Počinioci su osuđivani na uslovne i blage kazne. Predsjednik VSNM-a Varaždina Mile Sekulić zadovoljan je što su počinitelji bili brzo otkriveni, ali je razočaran tretmanom njihovog nedjela, za koje smatra da bi trebalo biti kategorizirano po krivičnom zakonu, a ne kao oštećenje tuđe stvari. Posljednja presuda još nije pravosnažna, no kao i slične prethodne, to će brzo postati.

Sudac Općinskog suda u Varaždinu Damir Hrustek u presudi je, između ostalog, istakao da su trojica studenata iz Požege i Valpova 2. travnja 2022., oko 1.10 sati, zbog netrpeljivosti prema osobama srpske nacionalnosti, zajednički i dogovorno, u cilju da nanesu štetu, s objekta VSNM-a upotrebom fizičke snage potrgala metalni stalak za držanje zastava i strgnula zastavu srpske nacionalne manjine.

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.