D.I.C. Veritas

Portal Novosti, 02.06.2016., Država puca, država plaća

Prije dva tjedna na Općinskom sudu u Karlovcu nepravomoćno je dosuđena odšteta preživjelim članovima porodice Roknić, čiji su članovi ubijeni 1991. godine

Pravomoćna presuda bivšem hrvatskom policajcu Željku Gojaku zbog učešća u masakru karlovačke porodice Roknić i dokazanog ubojstva 14-godišnje Danijele Roknić podsjetila je na pitanje dosuđivanja odštete žrtvama ratnih zločina i njihovim porodicama. U jesen 1991. u obiteljskoj kući u karlovačkom predgrađu Sajevac ubijeni su Marko Roknić, njegova kći Danijela (14) i Markova sestra Dragica Ninković.

Prije dva tjedna na Općinskom sudu u Karlovcu nepravomoćno je dosuđena odšteta preživjelim članovima porodice – Danijelinom bratu Nenadu Rokniću, koji je u vrijeme ubojstva imao 16 godina, i majci Branki isplatit će po 220.000 kuna zbog gubitka Marka Roknića i još po 20.000 kuna za troškove grobnice. Roknićima je dosuđena i odšteta za Danijelinu smrt: bratu Nenadu 100.000, majci Branki 220.000 kuna, a isto toliko Draganu Ninkoviću za smrt njegove majke Dragice.

U slučaju hapšenja i likvidacija srpskih civila u Gospiću 1991. osuđeni ratni zločinci Mirko Norac, Tihomir Orešković i Stjepan Grandić morali su vratiti oko 108.000 kuna državi koja je obeštetila porodice dviju žrtava – Stojanke i Đorđa Borića zbog prisilnog odvođenja i zatvaranja u kasarni u Perušiću. Općinsko državno odvjetništvo (ODO) u Zagrebu pokrenulo je postupak za regresnu naknadu štete od 500.000 kuna koja je isplaćena porodici Steve Vujinovića, ubijenom u akciji Medački džep 1993. godine. I u ovom slučaju novac se potražuje od pravomoćno osuđenog Mirka Norca. Država se direktno ovršila sa 400.000 kuna s računa Dejana Milića, koji je odležao devet godina zatvora za učešće u ubojstvu tri žene srpske nacionalnosti i ranjavanje Petra Mileusnića krajem 1991. u Novskoj.

Na osnovu izricanja pravosnažne presude za ubojstva Srba u Osijeku 1991. porodicama žrtava dana je mogućnost da zatraže odštetu, što nije poništeno, iako je predmet Branimira Glavaša kao naredbodavaca tih ubojstava odlukom Ustavnog suda vraćen na ponovljeno suđenje.

Supruga i kći ubijenog načelnika osječke policije Josipa Reihl-Kira dobile su 2006. odštetu od 196.000 kuna. Odštete su, kao u slučaju Zec, dosuđivane i odlukom Vlade, a u slučaju Jovana Berića i njegovih sestara to je učinjeno za pobijene članove njihove porodice u Varivodama bez pravomoćne presude počiniocima zločina, koji je još u fazi istrage.

Za sada je najviše novca isplaćeno žrtvama mučenja i ubojstava u splitskom zatvoru Lora. Porodice ubijenih Gojka Bulovića i Nenada Kneževića dobile su oko dva miliona kuna, bivšem zatvoreniku Miloslavu Katalini dodijeljeno je zbog invaliditeta 400.000 kuna, Dragomiru Miljkoviću za stvari odnijete iz stana 200.000 kuna, a za PTSP 40.000 kuna. Osim toga, DORH je zaključio nagodbe od uglavnom 140.000 kuna zbog narušenog psihičkog zdravlja žrtava Lore.

 

 

Nenad Jovanović, Portal Novosti

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.