D.I.C. Veritas

Portal Novosti, 03.09.2021, Gradonačelniku Gospića poziv na ubojstvo Pupovca je sloboda govora

Zbog čega bih ja to osuđivao, nešto o čemu pojma nemam? Tako se osuđivalo u Jugoslaviji, fućka mi se za Jugoslaviju. Zašto to ne bi bila i sloboda govora? Ne zanima me to, nisam vidio, ja nisam policajac. Ako je negdje netko objesio Milorada Pupovca, onda zna i zašto, kazao je gradonačelnik Gospića Karlo Starčević (HSP) komentirajući grafit s vješalima i prezimenom Pupovac

Nakon što su Novosti u petak ujutro  objavile da je na ulazu u grad Gospić nacrtan grafit s vješalima i prezimenom Pupovac, kao jasan poziv na likvidaciju predsjednika SDSS-a Milorada Pupovca, o ovom sramnom govoru mržnje oglasili su se lokalni čelnici, a potresna potjernica je prebojana.

S jedne strane ličko-senjski župan Ernest Petry (HDZ) osudio je grafit, nazvavši ga govorom mržnje, dok je gradonačelnik Karlo Starčević (HSP) kazao kako ne vidi razlog za osudu. Petry i Starčević izjavili su za agenciju Hina kako im nije poznato ni tko je grafit nacrtao ni tko ga je prebojio u bijelo te po čijem se nalogu to dogodilo.

Petry je također kazao da kao župan osuđuje svaki govor mržnje te kako smatra da je “došlo vrijeme da se vodi briga o gospodarskom razvoju Like i cijele županije, a ne da se vrijeđamo po bilo kojoj osnovi”. Nije mu poznato, kako kaže, tko je to učinio, ali smatra da “takva djela proizlaze iz ideja osoba koje ne gledaju na bolju budućnost županije i Hrvatske kao zemlje članice Europske unije”.

Gradonačelnik Gospića Starčević pak smatra drukčije i svojim otprije poznatim stavovima staje uz stranu onih političkih struja koje su i dovele do toga da je poziv na likvidiranje predsjednika parlamentarne stranke i predstavnika srpske nacionalne zajednice sasvim normalan, baš kao što s desne strane političkog spektra zadnjih dana dolaze lažne vijesti da je SDSS dogovorio s HDZ-om da na popisu stanovništva Srbe popisuju isključivo pripadnici srpske manjine i da je Pupovac to osobno kazao, a sve s ciljem da se pod svaku cijenu onemogući normalno i slobodno izjašnjavanje građana na predstojećem popisu. U takvu se priču, o čemu su Novosti također pisale, uključila i nepriznata Hrvatska pravoslavna crkva te nepostojeća hrvatska udruga pravoslavnih branitelja pozivajući Srbe da se izjasne kao Hrvati pravoslavne vjere.

“Nisam u Gospiću. Zbog čega bih ja to osuđivao, nešto o čemu pojma nemam? Tako se osuđivalo u Jugoslaviji, fućka mi se za Jugoslaviju. Zašto to ne bi bila i sloboda govora? Ne zanima me to, nisam vidio, ja nisam policajac. Ako je negdje netko objesio Milorada Pupovca, onda zna i zašto, onda je tu i policija da vidi zašto ga je objesio, koji je problem. Ja ne mogu biti izvršitelj nekakve pravde samo zato što sam gradonačelnik”, rekao je Starčević.

Na primjedbu da je župan Petry osudio grafit kao govor mržnje, Starčević je rekao: “Možda je čak i on to napravio. Oni su do podne u koaliciji, HDZ i Pupovac, a popodne u ratu, kako im je potrebno.”

U Srpskome narodnom vijeću ocjenjuju da je grafit očiti “govor mržnje” te podsjećaju da su i po širem centru Zagreba prije dvije godine crtani slični grafiti govora mržnje upućeni predsjedniku SDSS-a Miloradu Pupovcu. SNV to smatra “sramotnim činom” i pozivom počinitelja “na ubojstvo predstavnika srpske nacionalne zajednice” te ističe kako ni nakon dvije godine nisu pronađeni autori zagrebačkih grafita.

Glasnogovornik SNV-a Eugen Jakovčić rekao je za Hinu ”da SNV i gospodin Pupovac nemaju saznanja tko je nacrtao grafit, da su prijavili policiji ne bi li se otkrilo tko je počinitelj.” Na pitanje zna li tko je grafit prebojao Jakovčić  je odgovorio da se prije kratkog vremena čuo s Pupovcem o tome i da ni njima nije poznato tko je to učinio.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.