D.I.C. Veritas

Portal Novosti, 05.01.2023, Potpisana Deklaracija o suradnji Srba iz Hrvatske i Hrvata iz Srbije

Tomislav Žigmanov iz DSHV-a i ja učinili smo sve da dođe do razgovora između državnih delegacija Hrvatske i Srbije koji će, siguran sam, biti važni bez obzira u kojoj formi će se dogoditi, kazao je predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac prilikom potpisivanja Deklaracije

Predsjednici Samostalne demokratske srpske stranke Milorad Pupovac i Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov potpisali su u Zagrebu u četvrtak Deklaraciju o suradnji Srba iz Hrvatske i Hrvata iz Srbije. Taj dokument ratificiran je u avgustu prošle godine na već tradicionalnom naučnom skupu “Srpsko – hrvatski odnosi” u Golubiću Obrovačkom.

Deklaracija sadrži sve ključne, vitalne točke od interesa za Hrvate u Srbiji, kao i za Srbe u Hrvatskoj, koje se tiču i svih prava i okolnosti u kojima se ona ostvaruju – rekao je u uvodnom obraćanju na tiskovnoj konferenciji Pupovac i naglasio da su tekst usvojila stranačka tijela SDSS-a i DHSV-a, kao i manjinska samoupravna tijela SNV-a i Hrvatskog nacionalnog vijeća.

- Nakon što smo bili posvećeni suradnji naših zajednica, obnavljanju političkog dijaloga i suradnje između država u kojima žive naša dva naroda, stekli su se uvjeti da potpišemo Deklaraciju dan prije prijema SNV-a na kojem niz godina nije bilo susreta između najviših državnih zvaničnika dviju zemalja – kazao je Pupovac i dodao da on i Žigmanov “aktivnim sudjelovanjem doprinose da prijem bude obogaćen susretom predstavnika političkog vrha kojeg već dugo nije bilo”.

- Kako su države opterećene drugim odnosima, smatrali smo potrebnim da istaknemo našu potrebu da surađujemo i da pozovemo vlasti da na stvarima od zajedničkog interesa počnemo surađivati – ustvrdio je Pupovac.

Žigmanov je naglasio da Deklaracija kao dokument o suradnji dvije manjinske zajednice nije slučajno tada ratificirana i sada potpisana

- Deklaracija je posljedica bogate i raznovrsne suradnje kad su u pitanju institucije hrvatske zajednice u Srbiji i srpske u Hrvatskoj: od političkih stranaka, preko kulture i obrazovanja sve do sporta. Temeljno poslanje i misija DSHV-a je da, osim stvaranja ključnih pretpostavki za poboljšanje položaja hrvatskog naroda u Srbiji, to činimo odgovorno kao i da artikuliranjem toga interesa stvaramo prakse koje će omogućiti da se ta platforma realizira u širim državnim, društvenim i narodnosnim okvirima. U tom smislu naša suradnja sa srpskom zajednicom u Hrvatskoj je prirodna jer je dio naših temeljnih političkih okvira – istaknuo je ministar za ljudska prava u srpskoj Vladi.

Žigmanov je rekao da suradnja dvaju naroda i dvije države ne bi smjela imati alternativu.

- Bez obzira ne obeshrabrujuće činjenice, mi smo ustrajavali i uspjeli biti posrednici za stvaranje novog kruga komunikacije. Upravo zato bismo voljeli da se neka od brojnih otvorenih pitanja između dviju država trajno zatvore – naglasio je Žigmanov.

Nakon potpisivanja Deklaracije, Pupovac i Žigmanov su odgovarali na brojna novinarska pitanja, počevši od komentara na dolazak srpskog šefa diplomacije Ivice Dačića.

- Ne nalazimo se zbog prošlosti i prebrojavanja tko je što i kada radio. Sreli smo se da bismo radili za drugačiju budućnost između Hrvata i Srba. To znači da rješavamo pitanja nestalih, suđenja za ratne zločine i kontroverzne komemorativne prakse. Pamtim mnoga lica i glasove koji su u prošlosti govorili jezikom koji nije bio jezik budućnosti. Ali sam s mnogima stvarao budućnost Hrvatske, i europsku i susjedsku. Očekujem da ćemo svi biti posvećeni ne etiketama, nego onome što trebamo činiti da bismo imali drugačije odnose – naglasio je Pupovac i dodao da hrvatski premijer Plenković i Dačić dolaze zato da se susretnu.

- Nema nikakve sumnje da će u ovom ili u onom formatu biti razgovora između dviju vladinih delegacija. Žigmanov i ja učinili smo sve da do toga dođe i siguran sam da će to biti važni razgovori bez obzira u kojoj formi se dogodili, kao i da će istovremeno otvoriti vrata za nove susrete – podvukao je Pupovac, kojeg su novinari pitali i da li je pozvan i predsjednik Milanović.

- Zvali smo ga više puta. Ove godine nismo zato što smo se malo umorili od pozivanja – rekao je Pupovac, dok je Žigmanov dodao da se srpski predsjednik Aleksandar Vučić založio da do susreta dođe. U pripremama susreta, kako kaže, nije komunicirao s Milanovićem, ali je rekao da će se sresti s potpredsjednicom Vlade Anjom Šimpragom, koja vodi slične resore kao i on, razmijeniti iskustva i informacije o položajima dviju zajednica i načinima poboljšanja, ali i rješavanju svih otvorenih pitanja, dok će s Plenkovićem razgovarati o odnosima i programima pomoći Hrvatske Hrvatima u Srbiji.

Žigmanov je naglasio veliki iskorak, s obzirom da je Srbija pripadniku manjine dala ministarski resor.

- Iz vizure onoga što su Hrvati očekivali kao prvi korak to je i više nego dovoljno – rekao je Žigmanov i podsjetio da uz otegotni segment, kad su u pitanju hrvatski i srpski politički odnosi, Srbija s Hrvatskom ima godišnju razmjenu blizu milijardu eura i nalazi se među deset država kad je u pitanju vanjskotrgovinski politički okvir.

- Pjevač Saša Matić hara Hrvatskom. Mi nećemo biti Saša Matić i u dva dana napuniti arene u Zagrebu, Splitu ili Osijeku, ali se trudimo da unaprijedimo odnose – kazao je.

Podsjetimo, 6. januara održava se već tradicionalni Božićni prijem SNV-a na kojem se uz suradnike, prijatelje i simpatizere SNV-a, skuplja i hrvatski državni vrh, kao i delegacija Vlade Srbije. Božićni blagoslov udijelit će patrijarh SPC-a Porfirije, a bit će dodijeljene i tradicionalne godišnje nagrade SNV-a.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.