D.I.C. Veritas

Portal Novosti, 06.11.2020, Grafiti mržnje u jasenovačkoj Kožari

U prostorijama nekadašnje kožare u jasenovačkom logoru, o kojima brine tamošnja općina, napisani su grafiti s obilježjima ustaške Nezavisne Države Hrvatske, ušatog U i HOS-a. Općina Jasenovac obećala je njihovo uklanjanje

Tokom obilaska lokaliteta u nekadašnjem ustaškom konclogoru Jasenovac u petak predstavnici SNV-a naišli su na grafite govora mržnje u zapuštenom i devastiranom prostoru koji je služio kao skladište zatočenicima u tzv. Kožari koja se nalazi u centru Jasenovca.

U prostorijama su napisani grafiti s obilježjima ustaške Nezavisne Države Hrvatske, ušatog U i HOS-a.

- O Kožari kao zaštićenom kulturnom dobru i popratnim objektima brine općina Jasenovac, zbog čega će SNV provjeriti kad imaju namjeru ukloniti grafite govora mržnje – izjavila je potpredsjednica SNV-a Aneta Vladimirov, ističući da će o spomenutim grafitima s obzirom na njihov karakter biti obaviještena i policija.

Podsjetimo, logorska radna grupa Kožara bila je smještena u objektima predratne zanatske radionice za preradu kože s odgovarajućim postrojenjima, skladištima i dvije nastambe za logoraše. Logoraši su bili pretežno Židovi, većinom stručnjaci za preradu kože i izradu obuće te drugih predmeta nužnih za vojne jedinice.

Kako je taj dio logora imao radnu namjenu, tamo nije bilo čestih likvidacija. Međutim, suočeni s namjerama ustaša da krajem rata likvidiraju logoraše i unište tragove logora, dio logoraša od oko 150 koliko ih je tamo bilo, 22. aprila uvečer organizirao je proboj i zapalio radionice i magazine. Okršaj i ustaške potjere preživjelo je 11 logoraša.

U međuvremenu je Marija Crnogorac iz SNV-a kontaktirala načelnicu općine Mariju Mačković koja je obećala da će grafiti biti uklonjeni.

N. Jovanović

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.