D.I.C. Veritas

Portal Novosti, 15.04.2022, HOS i Raos

Ustaški pozdrav izričito treba regulirati kao kazneno djelo. Vladin izaslanik je ničim izazvan dokazao da su potpune laži i obmane kako ZDS iz ‘91. nema veze sa onim iz ‘41., kaže Hrvoje Klasić, koji uz Loru Vidović i Arsena Bauka za Novosti komentira izjavu Matka Raosa da “nije bilo 10. travnja 1941., ne bi bilo ni današnje Hrvatske” i odnos HDZ-a prema NDH

Deseti april u Splitu svake godine protječe u proustaškoj atmosferi koju kreira IX. bojna HOS-a nazvana po ustaškom pukovniku Rafaelu Bobanu. Marširanju u crnim odorama, ustaškoj ikonografiji i uzvicima “Za dom spremni” svoj doprinos ovaj je put dao i izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, umirovljeni brigadir Hrvatske vojske Matko Raos, koji je javno izgovorio ono što dio hrvatske javnosti misli. Rekao je da “nije bilo 10. travnja 1941., ne bi bilo ni današnje Hrvatske”. Riječi izaslanika ministra branitelja i zamjenika predsjednika HDZ-a su u direktnoj suprotnosti s hrvatskim Ustavom, u kojem piše da je Republika Hrvatska utemeljena na ZAVNOH-u. Osim Raosa i standardne postave za ovaj skup, Marka Skeje kao ratnog zapovjednika IX. bojne i saborskih zastupnika desnice Ante Prkačina i Zlatka Hasanbegovića, događaju je prisustvovao i predsjednik Skupštine Splitsko-dalmatinske županije Mate Šimundić iz Domovinskog pokreta, koji je rekao kako su HOS-ovci “onda bili za dom spremni, a to su i danas”. Policija je sve mirno promatrala, bez reakcije.

Interpretacija prema kojoj nema potrebe za izričitom zabranom jer je i sada sve dobro regulirano, ali smo ipak, kao što je rekao premijer, “u pravni sustav uveli iznimku”, nevjerojatna je, pogotovo znajući da dolazi od nekoga tko je diplomirao pravo – ističe Lora Vidović

Uvidjevši da su nakon splitskog desetoaprilskog udara na Ustav zaredale osude dijela javnosti, Ministarstvo hrvatskih branitelja istoga se dana ogradilo od izjave svog izaslanika koji je, po njihovim riječima, trebao “biti samo nazočan, bez ikakvog obraćanja”. Od Raosove izjave ogradili su se i pojedini savezi i udruge HOS-a, tvrdeći da se 3.000 pripadnika HOS-a nije borilo ni za nikakvu fašističku tvorevinu, nego protiv “jugovojske i četnika koji su na sebi nosili crvenu zvijezdu petokraku”.

Splitski skup i istup Matka Raosa oštro je osudio i SDP. “Nedopustivo je da se Domovinski rat i stvaranje današnje Hrvatske dovodi na bilo koji način u vezu sa zločinačkom NDH, koja je bila kvislinška tvorevina. Ne možemo dopustiti niti tolerirati da ljudi koji predstavljaju ministra i Vladu imaju ovakav stav”, stoji u saopćenju koje je potpisao potpredsjednik SDP-a Ranko Ostojić, iako su se u prošlosti i njihovim članovima dešavali grijesi u vezi ustaškog nasljeđa. Prisjetimo se Ingrid Antičević-Marinović, ministrice pravosuđa i uprave u Račanovoj vladi, koja je odobrila HOS-ov grb s ustaškim pozdravom, koji je kao takav preživio pretpristupne pregovore sa Europskom unijom i još jednu SDP-ovu vladu. Deseti april sklizak je teren i za nekadašnjeg splitskog gradonačelnika Ivu Baldasara iz SDP-a, koji je još 2014. godine pred hosovcima i spomenikom IX. bojni, koji je podignut za njegovog mandata, ustvrdio da je “danas dan pobjede, pobjede nad antifašizmom”.

Ostavku ministra i potpredsjednika Vlade Medveda, koji je Raosa poslao na događaj za koji se znalo da će biti proustaški, zatražile su saborske zastupnice Ivana Kekin i Sandra Benčić iz Kluba zeleno-lijevog bloka. Ministar Medved i u prošlosti je koketirao s proustaškim skupovima. Godine 2017. njegovo je ministarstvo financiralo Thompsonov koncert u Slunju za koji se znalo da će početi ustaškim pozdravom, a sam je sudjelovao na pokopima vojnika NDH, i ustaša i domobrana, ispraćanih vojnim počastima.

O slučaju umirovljenog brigadira Raosa medijima je, nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a, govorio i premijer Andrej Plenković. Za izjavu Medvedovog izaslanika je rekao da “to nije stav Vlade niti bilo koga u Vladi”, a za ZDS da je “poklič već zabranjen, policija intervenira, stvar je na sudovima da odlučuju”. Dan nakon događaja u Splitu u Zagrebu je obilježen Svjetski dan Roma kojem su prisustvovali i premijer i potpredsjednik Vlade Boris Milošević, koji je Raosovu izjavu nazvao sramotnom, politički promašenom i suprotnom Ustavu.

- U Vladi ćemo razgovarati da se takve stvari ubuduće spriječe, sigurno je da treba donijeti i pravne propise. Što se tiče stavljanja te teme na dnevni red, činio sam sve što sam smatrao da je potrebno, postigli smo određeni napredak. Stavili smo operativne programe i u nacionalni plan koji će se donijeti uskoro, očekujem oko ljeta – izjavio je Milošević.

Da saborska većina želi to zabraniti, ona bi i zabranila. Sad ćemo se jedno vrijeme svi zgražati, ali vladajućima odgovara da se tenzije održavaju – smatra Arsen Bauk

Zastupnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi poručio je da će u Saboru tražiti da se uvedu zakoni poput onih u Njemačkoj i Austriji te ocijenio da “premijer ima političke volje da zabrani ustaški pozdrav”.

Zajedničko saopćenje kojim osuđuju govor izaslanika potpredsjednika Vlade potpisali su Antifašistička liga RH i Veterani Domovinskog rata i antifašisti (VeDRA). “Srećom danas nije moguće ni zamisliti da bi predstavnik njemačke vlade rekao da ne bi bilo današnje Njemačke da nije bilo 30. siječnja 1933., kad su nacisti došli na vlast. Nije teško vidjeti niti predvidjeti da je veličanje NDH i njenih simbola stvarna prijetnja pristojnom demokratskom društvu u Hrvatskoj”, izvadak je iz saopćenja koje potpisuju Zoran Pusić i Ranko Britvić.

Sanja Zoričić Tabaković, predstavnica židovske nacionalne manjine Grada Zagreba, u svom je saopćenju istakla da se sada vidi da je osnivanje povjerenstava koje bi tu temu reguliralo bio pogrešan put i da je upravo to otvorilo mogućnost metastaziranja ustaštva i mržnje. Proustaška praksa određenih društvenih krugova jasno postavlja civilizacijsku potrebu vladajućima za zakonskom zabranom ustaških simbola. Hrvatska politika izbjegava taj zadatak i oslanja se na sudske odluke koje nemaju ujednačenu praksu. Ustavni sud osudio je nogometnog reprezentativca Joea Šimunića i njegovo korištenje ustaškog pozdrava, što je potvrdio i Europski sud za ljudska prava 2019. Međutim, već sljedeće godine hrvatsko pravosuđe, odnosno Visoki prekršajni sud dopustio je Marku Perkoviću Thompsonu slobodu pjevanja ustaškog pozdrava. Bezuspješno već godinama predsjednik Židovske općine Zagreb Ognjen Kraus stoji iza inicijative da se korištenje ustaškog pozdrava zabrani Kaznenim zakonom.

Nekoliko dana prije 10. aprila, u slobodnom govoru za saborskom govornicom SDP-ov Arsen Bauk zatražio je od ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića zabranu najavljenog skupa u Splitu, ističući da se njime slavi obljetnica stvaranja NDH, a ne HOS-ove jedinice koja je, prema dostupnim podacima, formirana u novembru.

- Da saborska većina želi to zabraniti, ona bi i zabranila. Sad ćemo se jedno vrijeme svi zgražati, ali vladajućima odgovara da se tenzije održavaju. Znajući da smo 2016. imali prijedlog da ustaški pozdrav bude službeni pozdrav Hrvatske vojske, ovo je očekivano. S obzirom na to da vrhovni zapovjednik, predsjednik Milanović, napušta skupove kad vidi ustaške simbole, volio bih čuti što misli o unošenju ustaških simbola u vojne prostore Lore – kaže Bauk za Novosti, navodeći da su hrvatske političke elite za vrijeme pristupanja Europskoj uniji promišljeno smirivale ustaške strasti u društvu.

- Pretvarali smo se, kako nas Europa ne bi skužila. Sabor je 2005. donio Deklaraciju o antifašizmu, koja je izglasana skoro jednoglasno, pitanje je da li bi danas takav tekst uopće bio donesen. Saborska rasprava je bila ista kao što bi i sada bila, ali je deklaracija izglasana jer je bila dobra za Europu. Revizija ustaštva došla je sa Karamarkom, koji je otišao, a revizija je ostala. Već 30 godina HDZ funkcionira na dvije doktrine: od održivog lopovluka do održivog ustaštva. Sve je dozvoljeno za biračko tijelo. HDZ sve svoje vruće krumpire pušta Ustavnom sudu. Zakoni se provode upravo onako kako ih Ustavni sud primijeni. Mora biti jasno da se radi samo o političkoj volji zakonodavca, a to to nisu sudovi, nego Sabor koji jedini može zabraniti ustaški pozdrav – ističe Bauk.

Da je izjava izaslanika potpredsjednika Vlade suprotna Ustavu i da ona zapravo potvrđuje da je ova Vlada de facto legalizirala ustaško naslijeđe, smatra bivša pučka pravobraniteljica Lora Vidović.

- Iako pozdrav “Za dom spremni” nije izričito zabranjen ni prekršajnim ni kaznenim zakonom, donedavno smo imali vrlo jednoznačnu sudsku, i ustavnosudsku, praksu kojom se ovaj pozdrav označavao kao protuustavan i nedopušten. Nažalost, to više nije i zato i postoji potreba da se to regulira izričitom zakonskom normom. Osobno podržavam židovsku zajednicu i njihovu inicijativu da se to regulira Kaznenim zakonom, čime bi se pokazala snažnija osuda društva. Jasno izraženu zabranu nemamo ni u prekršajnom zakonu, što otvara prostor slobodnim interpretacijama, ali i neujednačenoj sudskoj praksi – govori Vidović za Novosti.

- Interpretacija prema kojoj nema potrebe za izričitom zabranom jer je i sada sve dobro regulirano, ali smo ipak, kao što je rekao premijer, “u pravni sustav uveli iznimku”, nevjerojatna je, pogotovo znajući da dolazi od nekoga tko je diplomirao pravo. Naravno, ta iznimka bi bila uvedena u pravni sustav da je ozakonjena, a nije, nego je dio političkog dokumenta koji, nota bene, ni za sud ne bi smio biti izvor prava. Nikakva iznimka nije uvedena u pravni sustav, nego je to jedna od preporuka iz Dokumenta dijaloga iz 2018. i rekla bih – jedina koja se primjenjuje – navodi Vidović.

Dodaje da je vrlo skeptična oko toga da će se zabrana ustaškog pozdrava dogoditi u skorije vrijeme što će, kako kaže, ostaviti veliku blatnu mrlju na vrijednosnom opredjeljenju Vlade, koja se očito samo pravi da je proeuropska.

Povjesničar sa Filozofskog fakulteta Hrvoje Klasić ističe da će se isti proustaški scenario dogoditi i prilikom skorašnjeg obilježavanja Bleiburga.

- Ustaški pozdrav izričito treba regulirati kao kazneno djelo. Vladin izaslanik je ničim izazvan dokazao da su potpune laži i obmane kako “Za dom spremni” iz ‘91. nema veze sa onim iz ‘41. Nema boljeg primjera da se radi o jasnoj poveznici. Vlada, u kojoj sjede i predstavnici Srba, ne bi se trebala samo ograditi, nego oštro osuditi govor Vladinog izaslanika u Splitu. To je samo jedan u nizu licemjernih odnosa hrvatskog društva prema ustaškom nasljeđu. Kad bismo imali dobar zakon koji bi kazneno regulirao ustaški pozdrav, Vlada ne bi trebala uopće reagirati, reagirali bi policija i sud – ističe Klasić za Novosti i napominje kako premijer Plenković ima šansu napraviti iskorak za Hrvatsku i zabraniti ustaški pozdrav.

- U Hrvatskoj se mora povodom pitanja zabrane ustaškog pozdrava uspostaviti konsenzus svih ključnih političkih i društvenih aktera. Nije fer prebacivati odgovornost na srpske političare u Hrvatskoj. Nemaju predstavnici Srba većinu da bi zabranu ustaškog pozdrava mogli izglasati. To je obveza HDZ-a kao vladajuće stranke i obveza pripadnika hrvatskog naroda. Hrvati se s tim moraju obračunati i jedino tako će pokazati da im je stalo do suočavanja sa prošlošću. Vrlo bitan faktor na tom putu je i Katolička crkva, koja je velik utjecaj imala kako ‘41. tako i ‘91. kao i danas. Crkva bi trebala bezrezervno reći da je sve što je povezano sa NDH nekršćanski, ako već neće upotrijebiti riječ “nehrvatski” – kaže Klasić i dodaje kako smatra da se u bliskoj budućnosti zabrana ustaškog pozdrava ipak neće dogoditi.

- Plenković pripada stranci koja je ideološki po pitanju NDH, Jugoslavije, ubijanja Srba u hrvatskim gradovima devedesetih puno bliža ekstremnoj desnici nego centru. Prevelik dio biračkog tijela HDZ-a ustaštvo povezuje sa hrvatskim patriotizmom, što je nakaradno i nastrano. Protagonisti događanja u Splitu su incidentne pojave koje ne bi trebale zaslužiti nikakvu pažnju javnosti. Ti ljudi nisu problem, nije problem ni HOS, problem je u zvaničnoj politici koja podržava takva okupljanja. Hrvatski političari 22. lipanj obilježavaju jer moraju, a dan sjećanja na Bleiburg jer žele. U Ustavu je antifašizam, obilježavamo neradni dan, Dan antifašističke borbe, ali sve ostale dane u praksi je anti-antifašizam. Za 22. lipanj vladajući, poput sisačkih komunista ‘41., pomalo kao ilegalci odu u šumu Brezovicu i vrate se u Zagreb. Nikad mi nije bilo jasno zašto se 22. lipanj ne obilježava i u centru Zagreba – govori Klasić.

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.