D.I.C. Veritas

Portal Novosti, 15.10.2021, Predstavljena knjiga Mirka Demića

“Ruža pod ledom” Mirka Demića sjajna je knjiga koja ulazi u malu grupaciju srpske književnosti knjiga o djetinjstvu u kojoj je sadržana mitologija priča o selu, majci, djeci, ocu, stricu, blagu, lopti, školi i svemu onome što je važno u djetinjstvu, kazao je o knjizi Čedomir Višnjić

Promocijom u dvorani Biblioteke SKD-a “Prosvjeta” u Zagrebu 14. oktobra počela je serija predstavljanja knjige Mirke Demića ”Ruža pod ledom” u izdanju “Prosvjete”.

- U 30 godina postojanja “Prosvjete” uspjeli smo oko ideje i teme zavičaja okupiti grupu književnika iz Hrvatske i Srbije – rekao je izdavač Čedomir Višnjić, ističući da su među prozaistima i Jovo Radulović, Drago Kekanović i Mirko Demić, a među pjesnicima Nebojša Devetak i Miloš Kordić.

- Ovo je sjajna knjiga koja ulazi u malu grupaciju srpske književnosti knjiga o djetinjstvu. Te knjige nisu za djecu ili omladinu, iako ih i oni mogu čitati. U ovoj knjizi na 20 tabaka sadržana je mitologija priča o selu, majci, djeci, ocu, stricu, blagu, lopti, školi … i svemu što je važno u djetinjstvu – istaknuo je Višnjić.

Po Demićevim riječima, njegova knjiga predstavlja historiju njegove porodice uključivši njegovog pretka koji je odnekuda dojahao na mjesto budućeg staništa Demića i pod ledom ugledao rascvjetalu ružu koja je sada prisutna u njegovim pričama i sjećanjima.

- Na nama je da gajimo čovjeka u sebi, da ga oživljavamo i senzibiliziramo. Jer tko je osjetljiv nad svojim ranama, bit će kadar biti osjetljiv i nad tuđim. Tu je i dilema da li gušiti čitaoca autorovom boli ili ga poučiti kako je nadići, što je najteži zadatak – zaključio je Demić, koji je zajedno s Višnjićem, čitao ulomke često bolnih i tužnih priča koje se bave i njegovom porodicom.

Promociji je prisustvovao veći broj ljubitelja knjiga, ali i ljudi porijeklom s Banije koji se, kako je rekao netko iz publike, uvijek raduju kad netko od njihovih zemljaka nešto napiše što bi ih podsjetilo na zavičaj.

Podsjetimo, Demić je rođen 1964. u Gornjem Klasniću kod Gline i do sada je objavio više romana i zbirki pripovijedaka, od “Jabuke Hesperida” iz 1990. do ovogodišnje “Ruže pod ledom”, kao i brojne eseje i publicistiku.

Priredio je i brojne knjige u izdanju Prosvjete”, među kojima i “Bunu u Banovini u Klasniću 1883.” Đorđa A. Petrovića ili putopise i “Ratni dnevnik 1912-1916” Stanislava Krakova. Dobitnik je Andrićeve nagrade, nagrada “Dejan Medaković”, “Meša Selimović” i “Miroslav Dereta”, Đurđevdanske nagrade grada Kragujevca, nagrade “Branislav Nušić”, kao i nagrade “Đura Daničić” za doprinos razvoju bibliotečno-informacione djelatnosti i kulture u Republici Srbiji.

Član je Srpskog književnog društva. Živi i radi u Kragujevcu gdje je upravnik biblioteke. Naredna promocija održava se 15. oktobra u 11 sati u Knjižnici i čitaonici u Dvoru, a u 19 sati u Narodnoj knjižnici i čitaonici “Vlado Gotovac” u Sisku, i konačno 16. oktobra u 11 sati u glinskoj Kino dvorani. Organizator promocija je SKD „Prosvjeta“ – Centralna biblioteka / Središnja knjižnica Srba.

 

piše N. Jovanović

 

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.