D.I.C. Veritas

Portal Novosti, 17.01.2020, Ko posjećuje Jasenovac

JASENOVAC - Spomen područje Jasenovac, mjesto najvećeg ustaškog logora u Drugom svjetskom ratu, tokom 2019. posjetilo je ukupno 16.476 osoba, od čega njih 8.490 iz Hrvatske, a 7.986 iz stranih država. Kako ističu u Javnoj ustanovi Spomen područja Jasenovac, to je područje posjetila 121 organizirana grupa, od čega 33 iz Hrvatske, a 88 iz drugih država. Najviše ih je, njih 19, bilo iz Slovenije, 17 iz Italije, 12 iz SAD-a, deset iz Srbije i sedam iz Bosne i Hercegovine.

Spomen područje je posjetilo i 17 školskih grupa iz Hrvatske, 11 iz osnovnih i šest iz srednjih škola. Uz njih, Jasenovac su posjetile 23 školske grupe iz drugih država, od toga 12 iz Italije. Prema podacima koje smo dobili iz JUSP-a, radi se o osnovnim školama iz Zagreba, Jasenovca, Popovače, Vinkovaca, Lipovljana, Krka, Ivanca i Požege. Učenici osnovne škole iz Jasenovca dva puta su posjetili Spomen područje, a među posjetiteljima su i grupe iz židovske Osnovne škole “Hugo Kon” iz Zagreba i katoličke Osnovne škole iz Požege.

- Od srednjih škola, u Jasenovcu su dva puta bile grupe učenika Ekonomske škole iz Siska, kao i srednjoškolci iz Opatije, Pakraca, Vukovara i Karlovca – rekao je za “Portal Novosti” ravnatelj JUSP-a Jasenovac Ivo Pejaković.

- Što se tiče grupa iz Slovenije, Srbije i BiH, organizatori su različiti: od udruga umirovljenika, sindikalnih organizacija pojedinih tvrtki, Saveza antifašističkih boraca iz navedenih država, nevladinih udruga, pojedinih škola, predstavnika Srpske pravoslavne crkve i drugih – dodao je Pejaković, ističući da će i ove godine biti osigurana sredstva iz Ministarstva znanosti i obrazovanja za plaćanje posjeta Spomen području.

Ali ni to, kao ni preporuka ministarstva školama da učenici osmih razreda posjete Spomen području Jasenovac uvrste u svoje školske kurikulume, što je početkom prošle godine bila najavila ministarka Blaženka Divjak, nije garant za značajno povećanje broja učeničkih grupa iz Hrvatske. Spomen područje je 2018. posjetilo 15 školskih grupa, osam iz srednjih i sedam iz osnovnih škola Hrvatske, kao i 19 školskih grupa iz stranih država, od čega 11 iz Italije i četiri iz Slovenije. Istini za volju, godinu dana ranije Jasenovac je posjetilo tek devet školskih grupa iz Hrvatske, ali stoji da je broj učeničkih grupa i dalje više nego premalen.

 

Nenad Jovanović

 

 

 

 

  •  

     

    Povezani tekstovi

    facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

    Komentari su isključeni.