D.I.C. Veritas

Portal Novosti, 17.03.2023, Otišić i Podosoje dočekali asfalt

Sela u blizini Vrlike, Otišić i Podosoje, konačno su dobili asfalt kao rezultat suradnje Grada Vrlike i tamošnjeg Vijeća srpske nacionalne manjine te Vijeća Splitsko-dalmatinske županije

Tko god poželi doći u Otišić i Podosoje, u blizini grada Vrlike, više ne mora strahovati da li će na oštrom makadamu oštetiti automobil. Više nije pitanje da li će Otišićani, koji ljeti dođu obići svoja imanja, uopće moći prići svojim kućama. Zaseoke Rađene, Stojisavljeviće, Gajiće, Šipke, Prtljage, Ratiće i Borkoviće u Otišiću te Radiše u Podosoju konačno je prekrio asfalt. Cesta se razvukla duž razbacanih zaselaka i površinski velikih sela koji su dosad mogli računati samo na nasipavanje makadamskog puta s ograničenim rokom trajanja.

Osnova prometne infrastruktura rezultat je suradnje Grada Vrlike i tamošnjeg Vijeća srpske nacionalne manjine te Vijeća Splitsko-dalmatinske županije.

Kako za Novosti govori Božidar Simić, predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine Splitsko-dalmatinske županije, Vrlika je područje s više od pet posto pripadnika srpske zajednice. Grad, u skladu s tim, ima pristup sredstvima koje država daje za poboljšanje infrastrukture na područjima naseljenim nacionalnim manjinama.

- Dogovorili smo s rukovodstvom Vrlike da se krene u obnovu prometnica i asfaltiranje. Koliko ima prezimena, toliko je i zaselaka. Nekome je asfaltirano 300, nekome 500, nekome 800 metara, sve ovisi koliko su udaljeni od glavnog puta – objašnjava Simić.

U svakom zaseoku nije jednak broj ljudi. Primjerice, u Rađenima, gdje postoji veliki OPG i puno stoke krupnog zuba, živi šestero ljudi. Stojisavljevića, govori Simić, ima petero. Na ovom području ima do 50 stanovnika koji tu stalno žive, a sela se najviše napune ljeti.

- Kroz asfaltiranje zaselaka otvaramo pretpostavke da ljudi koji tamo žive imaju bolju kvalitetu života. Želimo da neki, koji ovdje dolaze ponekad, uopće mogu pomisliti na povratak. Radi se vrlo zahtjevna prometnica kod manastira Dragović, bit će spojen i s Vrlikom i s selom Dabar. Sve činimo da se stvori jezgra za neki budući život. Dugo očekivani asfalt ovdje nije jedini problem. Nedavno smo predali projektnu dokumentaciju za ekonomsku opravdanost vodovoda u ovom kraju – zaključuje Božidar Simić.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.