D.I.C. Veritas

Portal Novosti, 17. 08. 2022, Ustaški grafiti na partizanskom spomeniku

Spomenik ustanku naroda Banije i Korduna na Petrovoj gori, kipara Vojina Bakića, devastiran je grafitima.

Spomenik ustanku naroda Banije i Korduna na Petrovoj gori, jedno od najpoznatijih djela kipara Vojina Bakića, neprekidno se uništava od završetka rata, počevši od čerupanja rostfraj ploča koje su završavale u seoskim dvorištima kao korita ili su prodavana u sekundarne sirovine. Ni kad je prije nekoliko godina očerupano sve što se očerupati dalo osim ploča koje su bile na nepristupačnim mjestima i kad je pokradeno sve što se pokrasti moglo, devastaciji nije bio kraj. Umjesto pljačke javljaju se brojni grafiti, od onih benignijih do zloćudnih ustaških, kako u samom spomeniku, tako i oko njega.

Izletnike na ulaznim vratima u spomenik dočekuje “grafit” – Za dom spremni zajedno sa ušatim U i datumom 10.4.1941. Ali nije taj grafit jedini; i u unutrašnjosti spomenika nailazimo na jedno ZDS zajedno sa ušatim U.

“Civilizacijska sramota današnjih generacija”, komentira fotograf Jovica Drobnjak, koji je prije nekoliko dana obišao spomenik i slikao sve grafiterske intervencije na njemu.

Što bi o tim grafitima rekli partizani, koji leže na partizanskom groblju uz partizansku bolnicu, i koji su ranjeni baš u okršajima s idolima današnjih grafitera?

N.J.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.