D.I.C. Veritas

Portal Novosti, 19.02.2019, Samohranom ocu četvero djece iz Karina Donjeg dopremljen građevinski materijal

KARIN DONJI - Evo, samo kad bih se riješio ovih gljivica na stropu dječje sobe, bilo bi mi lakše – govori Đuro Bogunović pokazujući novinarima “Portala Novosti” plafon stare kamene kuće u Karinu Donjem na kojem prevladava zelenkasta boja. Zahvaljujući vlazi, u jednoj jedinoj sobi smještena su sva četiri kreveta njegove djece.

Uskoro bi i to trebalo biti riješeno, jer je prije tjedan dana stigao građevinski materijal za podizanje novog krova i potkrovlja koji bi u zabačenom zaseoku Karina Donjeg trebao riješiti barem dio problema ovog samohranog oca. Među paketima cigala, drvenih greda i crepova, u dvorištu se igraju njegova djeca sa svojim psima i mačkama koje ponosno pokazuju reporteru. ‘Ovo je Vuko’, upoznaje nas dvanaestogodišnja Lidija sa čupavim, povelikim psom dok ga grli. Mačak, je, kaže uzimajući ga u ruke, stigao iz Zadra. ‘Kad ti brat dođe iz škole, zajedno ćete odnijeti ovu armaturu’, govori Đuro četrnaestogodišnjem Nikoli, pokazujući na čeličnu mrežu koja je stigla zajedno s ostalim građevinskim materijalom.

Materijal je stigao zahvaljujući humanitarnoj akciji koju je Srpsko narodno vijeće, u suradnji s drugim srpskim organizacijama, organiziralo kako bi se ovoj povelikoj obitelji osigurali humani uvjeti za život. Trajala je 90 dana, kažu nam u SNV-u, a novac je prikupljan putem direktnih uplata na račun, ali i ostalim aktivnostima, poput zabave koje je organizirala Omladinska mreža Srba u Hrvatskoj u Srpskom privrednom društvu Privrednik, humanitarnog malonogometnog turnira u Srpskoj pravoslavnoj općoj gimnaziji u suorganizaciji sa Sportskim rekreativnim društvom Srba u Hrvatskoj, prodajom listića za tombole na Srpskoj večeri, donatorskoj večeri Vijeća srpske nacionalne manjine Zadarske županije te putem direktnih donacija SNV-u, Vijeću srpske nacionalne manjine Zadar i Zajedničkom vijeću općina. Prikupljeno je oko 60 hiljada kuna.

- Oko 26 hiljada kuna potrošeno je za građevinski materijal potreban za izradu krova i potkrovlja. Ostatak od otprilike 33 hiljade kuna uložit će se za uređivanje kupaonice, ukoliko se prethodno ostvari usmeni dogovor s jednom građevinskom firmom, koja je voljna besplatno izgraditi krov i potkrovlje – kaže Tatjana Dragičević, voditeljica Odjela za socijalna i humanitarna pitanja SNV-a te zahvaljuje svim građanima i organizacijama koje su sudjelovale u akciji. Dodaje da će preostala sredstva biti iskorištena ovisno o visini troškova građevinskih radova i prioritetima porodice Bogunović.

- S čovjekom koji je spreman pomoći u gradnji se čujem često, i kaže da je spreman početi s radovima u maju – kaže Đuro Bogunović. Želja mu je staviti izolaciju na kuću. Njome bi prekrio stoljetni zid kojim je kuća izgrađena, ali kaže da mu je važnija dobrobit obitelji od tradicije.

- Ipak, sam ću sačuvati barem kamene kutove, kao podsjetnik na mojeg djeda koji je kao vrlo vješt s kamenom, svojim rukama napravio ovu kuću – govori Bogunović koji je i sam vješt građevinar pa povremenim poslovima na izgradnji, nešto zaradi sa strane. Doduše, nedovoljno, ali kako svi Bogunovići kažu, barem na svojoj djedovini imaju ovce, kokoši i svinje pa barem nisu gladni. Doduše – zaključujemo i mi dok napuštamo Bogunoviće – zadovoljstvo što netko nije gladan, ipak nije neko postignuće društva koje misli da živi u 21. stoljeću, pogotovo kad imate na umu da u Hrvatskoj postoje djeca koja žive među gljivicama, a tekuća voda iz vodovoda – evo – samo što im nije stigla. ‘Možda je vi dočekate, ali ja sigurno neću’, poručuje Đuro djeci, i nama.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.