D.I.C. Veritas

Portal Novosti, 21.09.2019, Proustaške igre

Pripadnici HOS-a su pod okriljem sportskih igara u centru Koprivnice nekažnjeno uzvikivali ustaški pozdrav. ‘Koprivnički defile HOS-ovaca značajan je korak u legalizaciji pozdrava ‘Za dom spremni’ i daljnjoj ustašizaciji Hrvatske’, smatra povjesničar Ivo Goldstein

Prošlog vikenda Koprivnicom su prodefilirale snage HOS-a, i to pod okriljem sportskih igara za njihove veterane iz cijele Hrvatske. U crnom i sa zastavama na kojima se nalazi ustaški pozdrav ‘Za dom spremni’, HOS-ovci su se prvo postrojili na Zrinskom trgu, a zatim su mimohodom krenuli prema koprivničkom kampusu gdje su zapalili svijeće. Skupu, čiji je domaćin i organizator bila Udruga dragovoljaca Hrvatskih obrambenih snaga Koprivnice, prisustvovali su i predstavnici hrvatske Vlade, i to u liku izaslanika ministra branitelja Ivana Friščića koji je otvorio igre.

Događajem i atmosferom koja je na njemu vladala HOS-ovci su se pohvalili fotografijama i video klipovima na službenim stranicama Udruge dragovoljaca Hrvatskih obrambenih snaga Zagreba. Međutim, ni po fotografijama, kao ni po popratnom tekstu ne može se zaključiti čega su se okupljeni točno igrali i u čemu su se natjecali, osim ako ne marširanjem u crnom, klicanjem ustaškog pozdrava i pjesme ‘Lijepo li je Hrvat biti’. Sportske igre, odnosno HOS-ov skup, nije propustio ni Marko Skejo, ratni zapovjednik IX. bojne HOS-a ‘Rafael vitez Boban’ koji je triput osuđen na uvjetne zatvorske kazne zbog izvlačenja novca, protupravne naplate i utaje poreza.

Hrvatska je s Vijećem za suočavanje s prošlošću, kojim se premijer Plenković često hvali, dezavuirala sve postojeće zakone – ističe Tvrtko Jakovina

Od vikend paradiranja crnokošuljaša i reklamiranja ustaškog pozdrava, čemu je legitimitet dao i spomenuti izaslanik ministra Tome Medveda, nisu se ogradile gradske vlasti u Koprivnici na čijem je čelu mladi SDP-ovac Mišel Jakšić. Zato smo ga putem e-maila pitali s kolikim je iznosom Grad Koprivnica financirao spomenuti događaj i koji je njegov stav o odjekivanju ustaškog pozdrava koprivničkim ulicama. Međutim, odgovor smo na kraju dobili od gradskog pročelnika Darija Jembreka.

‘Grad Koprivnica financira programe i projekte udruga koje djeluju na području grada putem javnih poziva na koje se udruge javljaju prijavom svojih programa i projekata u tekućoj godini. Sve prijave prolaze nezavisno ocjenjivanje prema unaprijed definiranim kriterijima iz javnih poziva te prijave koje zadovolje uvjete javnog poziva, ostvaruju pravo na financiranje.

Udruga dragovoljaca hrvatskih obrambenih snaga Koprivnice ove godine prijavila je prvi put Treće međunarodne sportske igre HOS-a i njihov program zadovoljio je uvjete iz javnog poziva te je ostvario financiranje u iznosu od 5.000,00 kuna. Uvidom u prijavu, nigdje nije naveden sporni uzvik već se samo spominju aktivnosti iz kojih je jedino moguće zaključiti da će se članovi udruge i gosti drugih udruga međusobno natjecati u više sportskih disciplina, ostvariti druženja i druge socijalne aktivnosti.

Nažalost, niti službenici Grada Koprivnice, niti vanjski ocjenjivači prijave projekta/programa ne mogu predvidjeti što će sudionici izgovoriti prilikom svojih aktivnosti, niti je to predmet pregleda i ocjenjivanja projekta/programa. Grad Koprivnica stručno, profesionalno i ravnopravno pristupa ocjenjivanju svih pristiglih prijava udruga temeljem javnih poziva. Sadržaje koje proizvode, propagiraju, dijele ili na bilo koji način ustupaju javnosti pojedine udruge građana nikako nisu, niti se mogu tumačiti kao stavovi koje zastupa Grad Koprivnica’, navodi se u odgovoru.

‘Grad Koprivnica, kao jedinica lokalne samouprave čvrsto i nedvosmisleno provodi zakone RH koji se temelje na Ustavu u kojem je nedvojbeno navedeno u izvorišnim osnovama da je suverena Hrvatska nastala nasuprot Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, a odlukama Zemaljskoga antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Hrvatske i svih daljnjih zbivanja novije hrvatske povijesti.

Koprivnica nažalost nosi veliki povijesni teret, ali i bolni ožiljak da se upravo na području Koprivnice u Drugom svjetskom ratu osnovao prvi koncentracijski logor Danica u kojem su živote izgubile mnoge žrtve fašističkog sustava, a još veći broj poslan je u druge logore smrti. Upravo zato, kako se takav teror ne bi ponovio niti zaboravio, Grad Koprivnica 15. travnja ove godine zajedno s Ministarstvom kulture i Muzejom grada Koprivnice postavio je ploču s oznakom kulturnog dobra RH kod spomenika žrtvama logora Danica te su položeni vijenci i zapaljene svijeće za sve žrtve, koje su stradale pod ustaškim, nacističkim i fašističkim režimom prije 78 godina. Također, na istom području stoji spomenik vojniku partizanu pod nazivom ‘Izvidnica”, zaključuje se odgovoru.

Upitali smo i Policijsku upravu koprivničko-križevačku je li tijekom ‘sportskih igara’ HOS-ovaca u Koprivnici zabilježeno kakvo remećenje javnog reda i mira ili promicanje govora mržnje, ali je njihov odgovor izostao do zaključenja ovog broja Novosti.

Kako odgovore o izostanku reakcije od policijskih snaga nismo dobili, upitali smo hrvatske povjesničare o pravnom i društvenom statusu notornog ustaškog pozdrava koji se sve češće koristi u javnom prostoru. Da je sve glasnije paradiranje grupa poklonika NDH i slijepa šutnja vlasti u duhu današnjeg vremena, smatra povjesničar Tvrtko Jakovina sa zagrebačkog Filozofskog fakulteta. Začudilo ga je jedino mjesto defilea HOS-ovaca.

- Koprivnica dosada nije bila poznata po takvim skupovima. Hrvatska je s Vijećem za suočavanje s prošlošću, kojim se premijer Plenković često hvali, dezavuirala sve postojeće zakone koji su stavljeni na stranu, tolerira stanje bezakonja i nastoji normalizirati praksu koja postoji u društvu dugi niz godina. U javnom prostoru ne događa se ništa što ne možemo detektirati. Očekivao bih da od ovakvih, još uvijek sporadičnih incidentnih događaja dođe do još daljnjeg institucionaliziranja ustaškog pozdrava ‘Za dom spremni’ koji je s vremenom ušao kroz sve pore društva u sportske klubove, pa čak i među djecu u škole – ističe Jakovina i dodaje da je teško za očekivati bilo što drugo u društvu u kojem ne postoji jasan sustav vrijednosti i koje se nije čvrsto odredilo prema ustaškom pozdravu.

- Hrvatsko se društvo igra vatrom. Ako želi Hrvatsku koju će određivati Skejo, onda je ovo normalan trend. Hrvatska po mjeri Skeje odgovara određenom broju građana koji smatraju da mogu živjeti od hrvatstva, i to od ovakvog, šovinističkog, ustaškog. To je jedina točka oko koje se ta populacija okuplja. Država hrani te ljudi koji licitiraju domoljubljem i stalno promiču granice ka rehabilitaciji NDH što je zadaća koja opravdava postojanje velikog broja udruga koje se financiraju iz državnog proračuna, odnosno novcem hrvatskih poreznih obveznika. Mogli bi samo na kraju postaviti pitanje: zašto se tolerira ustaški povik ‘Za dom spremni’? Zar su Hrvatsku oslobodili HOS-ovci, a ne pripadnici Hrvatske vojske? – pita se Jakovina.

Povjesničar Ivo Goldstein, jedan od članova Vijeća za suočavanje s prošlošću, ne krije razočarenje zbog neoustaških pojava u hrvatskom društvu.

- Koprivnički defile HOS-ovaca značajan je korak u legalizaciji pozdrava ‘Za dom spremni’ i daljnjoj ustašizaciji Hrvatske. Duh je pušten iz boce i teško ga je vratiti. Činjenica da udruge koje koriste taj ustaški pozdrav financiraju gradovi, županije i ministarstva dokazuju da skupovi popraćeni tim pozdravom nisu više marginalni događaji. Najgore je što je javnost na takve pojave već imuna. Skupovi s ustaškim pozdravom postali su, voljeli mi to ili ne, dio uobičajenog političkog života. Takvi događaji više nisu pojedinačni slučajevi, nego su dio organizirane kampanje – kaže Goldstein.

Sve prisutnijoj pojavi ustaškog pozdrava u hrvatskom javnom prostoru mnogi nalaze uzroke u preporukama Vijeća za suočavanje s prošlošću. Ivo Goldstein kao jedan od članova tog tijela odgovara da je dokument u cjelini korektan i da kada bi se on poštivao, uzvika ‘Za dom spremni’ na sportskim igrama u Koprivnici ne bi bilo.

- Vijeće je objavilo opširan dokument iz kojeg mnogi uzimaju samo one dijelove koji im odgovaraju i interpretiraju ih na svoj način. U dokumentu Vijeća za suočavanje s prošlošću nedvojbeno smo utvrdili antifašistički karakter današnje Hrvatske, dok u rečenici, koja nam se stalno stavlja na teret, stoji preporuka da samo u iznimnim, komemorativnim slučajevima, i to isključivo odlukom Vlade može biti dozvoljena upotreba pozdrava ‘Za dom spremni’ – objašnjava povjesničar i dodaje da bi Vlada morala donijeti posebnu odluku za svaki događaj na kojem bi bio korišten taj pozdrav, i to bez obzira na njegovu formu.

- Nemam komentar na to kako se moglo dogoditi da nitko nije reagirao na ustaške uzvike u Koprivnici, jer su poštujući hrvatske zakone i preporuke Vijeća za suočavanje s prošlošću nadležni morali reagirati – zaključuje Ivo Goldstein.

Paulina Arbutina

 

 

 

 

  • Povezani tekstovi

    facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

    Komentari su isključeni.