D.I.C. Veritas

Portal Novosti, 24.08.2018, Odgođen Festival ojkače u Petrinji

Na manifestaciji je trebalo nastupiti 13 ojkačkih grupa, ali su svoj dolazak nakon prosvjeda veterana otkazale dvije grupe iz Srbije, a potom njih deset iz Hrvatske i BiH

Zbog pritiska veteranskih organizacija, petrinjski pododbor Srpskog kulturnog društva ‘Prosvjeta’ odgodio je treći Festival ojkača. Manifestacija koja se trebala održati u subotu 25. kolovoza u petrinjskom Hrvatskom domu odgođena je do studenoga ove godine. Kako se navodi u priopćenju pododbora ‘Prosvjete’ koje potpisuje Mara Vilus, na festivalu je trebalo nastupiti 13 ojkačkih grupa, ali su svoj dolazak nakon prosvjeda veterana otkazale dvije grupe iz Srbije, a potom njih deset iz Hrvatske i BiH.

Mara Vilus dodaje kako je zajedno s članovima Organizacijskog odbora tokom prošlog vikenda obišla sva sela, postavljali su plakate i dijelili pozivnice predstavnicima srpske zajednice. ‘U velikoj većini ljudi su uplašeni i ne usude se doći u Petrinju na treći Festival ojkače, a ni oni koji žive u samom gradu, da ne bi imali neugodnosti. Oni imaju informaciju da je treći Festival ojkače u Petrinji zabranjen, od Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata i političkih stranaka desno orijentiranih HSP-a i ostalih njima sličnih iz Petrinje. Nastojali smo ih razuvjeriti, ali strah i nesigurnost je prisutna i dalje’, stoji u priopćenju.

Podsjetimo, protiv održavanja festivala pobunila se Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata Grada Petrinje čiji članovi tvrde da Petrinja nema nikakve veze s ojkanjem. Također ih smeta datum, spomenuti 25. kolovoza, s obzirom da će Udruga ratnih veterana – veterana Domovinskog rata Grada Petrinje, kako je najavio njihov dopredsjednik Damir Božićević, isti taj dan, u središtu grada otkriti spomen-ploču kao znak sjećanja na dolazak Franje Tuđmana 1991. godine u Petrinju. ‘Obilježavajući prijepodne taj svijetli dan iz povijesti Petrinje ne dozvoljavamo istu večer nastavak velikosrpske pobune i veličanje tzv. Srpske krajine, od koje oni nisu nikako odustali’, poručio je on.

Problema je bilo 2015. godine kada je održan prvi festival. Veterani su tada negodovali zbog nastupa ‘četnika preobučenih u narodne nošnje’, kako su kazali u Hrvatskoj stranci prava, pozivajući nezadovoljne da im se pridruže i spriječe njegovo održavanje.

Zbog ovogodišnje hajke reagirali su Srpsko narodno vijeće i SKD‘Prosvjeta’ koji su u srijedu uputili pismo Odboru za zaštitu kulturnog naslijeđa UNESCO-a. ‘Pokušaji zabrane održavanja Festivala predstavljaju udar na ljudske kulturne tekovine te vid diskriminacije sudionika i publike, koja je, osim Ustavom Republike Hrvatske i brojnim zakonima i sporazumima, zabranjena i Općom deklaracijom o ljudskim pravima, usvojenom 1948. godine na Općoj skupštini UN-a, kao polaznom točkom zaštite ljudskih prava i sloboda stanovnika zemalja potpisnica, što se odnosi i na Republiku Hrvatsku.

Priječiti i onemogućavati slobodno njegovanje i čuvanje remek djela ljudskog kreativnog genija bilo gdje u svijetu necivilizacijski je čin. Priječiti i onemogućavati bilo koji narod, a posebno onaj u čijoj tradiciji je nešto nastalo i postoji, da u slobodi čuva ljudsko naslijeđe , diskriminatoran je i necivilizacijski čin. Dužnost nam je da takva postupanja osudimo, te zajedničkim trudom osiguramo da se ona više ne ponavljaju. U tom smislu, obavještavamo i molimo sve koji su nadležni u ovoj stvari da pravovremeno reagiraju kako se ojkanje, ugrožena svjetska baština, ne bi dodatno i nepotrebno ugrožavalo’, stoji u pismu.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.