D.I.C. Veritas

Portal Novosti, 25.07.2017, Inicijativa mladih za ljudska prava: Ispričajte se žrtvama Oluje

Drugu godinu zaredom Inicijativa mladih za ljudska prava uz podršku više od 400 građana traži od Vlade Republike Hrvatske da uputi ispriku svim žrtvama i obiteljima žrtava ratnih zločina i kršenja ljudskih prava koji su se dogodili za vrijeme i neposredno nakon vojno-redarstvene operacije Oluja u kolovozu 1995. godine. Inicijativa je ponovno pokrenula peticiju pod nazivom “Isprika žrtvama Oluje” s ciljem isprike onima koji su u ovoj akciji nevini stradali i onima koji su izgubili svoje najmilije i najvrjednije.

“Ispriku upućujemo u iščekivanju da isto učine najviša državna tijela Republike Hrvatske, čiji su prethodnici sa državnih mjesta ovu operaciju planirali i proveli. Smatramo da je isprika potrebna jer su zločini počinjeni u ime naše Republike te je masovni egzodus stanovništva bio poželjna posljedica ove akcije. Nakon 22 godine RH je učinila malo ili ništa po pitanju procesuiranja počinitelja zločina. Zato želimo pokazati lice Hrvatske kojem je stalo do pravde i koje izražava suosjećanje sa žrtvama. Poručujemo Vladi da je isprika minimum solidarnosti nakon višestrukog kršenja ljudskih prava i izostanka sudskih procesa. Mi mladi, pripadnici društva koji nismo sudjelovali u događanjima tijekom 90-ih godina smatramo da imamo puni legitimitet govoriti o činjenicama te odgovornost za promicanje vrijednosti pomirenja i suradnje kao zaloga za bolju budućnost naše i budućih generacija”, poručuju iz Inicijative i dodaju da će peticija i potpisi biti dostavljeni predstavnicima udruga žrtava kršenja ljudskih prava za vrijeme i nakon Oluje.

Tokom naredna dva tjedna Inicijativa će putem interaktivne informativne kampanje iznositi činjenice o kršenjima ljudskih prava tokom Oluje. Građani ovu akciju mogu podržati potpisivanjem peticije isprike te dijeljenjem sadržaja objavljenog na web stranici i društvenim mrežama Inicijative mladih za ljudska prava uz oznaku “#isprika”.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.