D.I.C. Veritas

Portal Novosti, 26.03.2021, Okupili smo se u Jasenovcu da se ne ponove greške iz prošlosti

Na Dan obnove čišćenja pamćenja i spomena mučenika u Požeškoj biskupiji danas je u Spomen području Jasenovac održana međureligijska molitva 

Na Dan obnove čišćenja pamćenja i spomena mučenika u Požeškoj biskupiji danas je u Spomen području Jasenovac kod spomenika “Cvijet“ održana međureligijska molitva u organizaciji Požeške biskupije.

Ovo je drugi put da su se na tom mjestu našli predstavnici Katoličke Crkve (apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj nadbiskup Giorgio Lingua i požeški dijecezanski biskup Antun Škvorčević), Srpske pravoslavne Crkve (episkop pakračko-slavonski Jovan Ćulibrk), Koordinacije Židovskih općina u RH (Luciano Moše Prelević) te Islamske zajednice (zamjenik predsjednika Mešihata Islamske zajednice u RH Mevludi ef. Aroflani..

Okupljenima se prvo obratio požeški biskup Antun Škvorčević.

- Kao pripadnici različitih religija, okupili smo se u Jasenovcu da bismo se podsjetili na vrijeme 20. stoljeća kad je ljudska misao ogrezla u ponorima zla, a sustavi ga odjelotvorili u nasilje protiv drugoga – rekao je Škvorčević, dodajući kako je danas dan kada se nastoji čistiti povijesno pamćenje spominjući se teški stradanja nevinih ljudi.

- Uvjereni smo da nemamo pravo prepustiti zaboravu, ali da jednako tako nismo pozvani suditi njihovim ubojicama nego ih u molitvi povjeriti Bogu, jedinom pravednom sucu – rekao je Škvorčević, dodajući kako ovime promiču pomirenje i bratstvo među ljudima.

Apostolski nuncij Giorgio Lingua rekao je kako su ovdje s velikim strahopoštovanjem na kojem se svake godine zajedno vraćaju pobjednici i pobijeđeni, krivci i nedužni.

- Ne želimo nikoga isključiti. Ovdje smo kako se ne bi ponovile pogreške iz prošlosti – rekao je Lingua.

Episkop pakračko-slavonski Jovan Ćulibrk rekao je kako je Jasenovac kao mjesto stradanja prvo porodilo betonski cvijet pa potom hram, manastir i tko zna što će još Bog spustiti da označi žrtvu koja je svečovječanska i sveujedinjujuća te znak Božjeg praštanja.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.