D.I.C. Veritas

Portal Novosti. 28.05.2022, Josipović: Hrvatska treba preuzeti kazneni progon pilota od Srbije

Jedina ispravna reakcija bila bi da Hrvatska naprosto preuzme taj kazneni progon i da naša tijela, sudovi prije svega, razmotre slučaj i donesu svoju odluku, jer pravac u kojem idu događaji neće dovesti do dobroga ni za Hrvatsku ni za optužene, komentirao je Ivo Josipović

Hrvatska bi trebala preuzeti kazneni progon za zločine koji su počinjeni na teritoriju BiH, a za koje je Srbija podigla optužnice, smatra bivši predsjednik Hrvatske Ivo Josipović u razgovoru za N1.

Govoreći o optužnicama za četvoricu oficira hrvatskog zrakoplovstva, koje Srbija tereti za učešće u bombardiranju srpskih izbjegličkih kolona na teritoriju BiH, Josipović smatra da Hrvatska ne bi trebala odbiti te optužnice, već da bi se njima trebalo baviti hrvatsko pravosuđe.

“Jedina ispravna reakcija bi bila da Hrvatska naprosto preuzme taj kazneni progon i da naša tijela, sudovi prije svega, razmotre slučaj i donesu svoju odluku. Ova sadašnja situacija i pravac u kojem idu događaji nažalost neće dovesti do dobroga ni za Hrvatsku ni za ljude koji su optuženi”, smatra Josipović.

Upozorava da Hrvatska inače neće uživati simpatije međunarodne zajednice.

“S druge strane, dogodit će se loši efekti, pa i za ljude koji su na optužnici. Takav pristup bi doveo do njihovog doživotnog etiketiranja. Politika trebala biti suzdržana i trebalo bi omogućiti hrvatskom pravosuđu da razmotri slučaj”, naglašava bivši predsjednik.

Ocijenivši da se radi o neobičnim okolnostima i da je pitanje kako je Srbija prikupljala eventualne dokaze i zašto je preotela nadležnost BiH, a i Hrvatskoj, Josipović kaže da to nije protuzakonito, ali da je neuobičajeno.

“Vjerojatno u tom balansiranju Srbije između istoka i zapada i odabir ovog trenutka ima neku ulogu, ali kad gledamo s aspekta prava i pravde, to nije relevantno. Relevantno je da ako postoje dokazi, pravosuđe, prvenstveno hrvatsko, mora reagirati i provjeriti navode nakon čega pravosuđe, a ne politika, treba donijeti odluku”, zaključio je i komentirao tvrdnje da je moguće da napad na izbjegličku kolonu nije dokumentiran.

“Moguće je da je netko postupio mimo naredbe. Govorim o teorijskom aspektu. Ono što je u javnosti teško razumljivo jest da mogu postojati žrtve, a da nema zločina. U ratu nije svako stradanje zločin”, smatra Josipović.

Osvrnuo se i na izjavu hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića po kojem se moglo podići optužnicu protiv predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

“Ako postoje dokazi da je Vučić počinio ratni zločin, onda naše tužiteljstvo mora postupati. O tome ne može postojati politička kalkulacija. S druge strane, ako nema dokaza, ako je Vučić u Glini imao nemoralni govor, i ako se s time politika igra, onda to nije pravi pristup”, rekao je Josipović.

Podsjetimo, optužnica srbijanskog Tužilaštva za ratne zločine tereti četiri pripadnika hrvatskog ratnog zrakoplovstva - Vladimira Mikca, Zdenka Radulja, Željka Jelenića i Danijela Borovića da su sudjelovali u počinjenju kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva. Po nepotvrđenoj optužnici tokom akcije “Oluja” 7. i 8. avgusta 1995. oni su naredili zračno raketiranje srpskih civila u izbjegličkoj koloni na Petrovačkoj cesti kod Bosanskog Petrovca i u mjestu Svodna kod Novog Grada.

Tom prilikom na Petrovačkoj cesti poginulo je devetoro civila, od toga četvoro djece, a 50-oro je povrijeđeno, dok je kod Svodne ubijeno šestoro osoba, a desetine ranjeno. Po izjavama svjedoka, u oba slučaja jasno je da se radilo o civilnoj koloni, o čemu su Novosti više puta pisale.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.