D.I.C. Veritas

Portal Novosti, 28.09.2023, Za Varivode pravda i dalje na čekanju

Iako se može činiti da komemoracije poput ove više nemaju smisla i da su Varivode zaboravljene u kolektivnoj memoriji, upravo naša okupljanja čuvaju sjećanja na taj događaj, jer nepravda boli i traži krivca i nakon 28 godina, kazala je Anja Šimpraga na obljetnici ubojstva devetoro civila nakon Oluje

Iako tužne, komemoracije čuvaju nadu u bolja vremena kada zločinci neće mirno hodati i pravda će biti jednaka za sve. Bit ćemo glasni i uporni, pozivat ćemo na savjest i pravdu. Tim je riječima potpredsjednica Vlade Anja Šimpraga na godišnjicu masakra nad srpskim civilima 28. rujna 1995. u Varivodama, u šibenskom zaleđu, najavila komemoraciju koju su organizirali Srpsko narodno vijeće i Općina Kistanje.

Ni 28 godina od ratnog zločina nad devetero mještana Varivoda, ubijenih na kućnom pragu gotovo dva mjeseca nakon Oluje, pravde i dalje nema. Kao ni utjehe za njihove obitelji koje su prisustvovale vjerskom obredu, polaganju vijenaca i svijeća kod spomen-obilježja u središtu mjesta.

U ime obitelji počast žrtvama odali su Jovan Berić, Dušanka i Šime Benet. Berić (77) je izrazio skepsu da će za života dočekati kazneni progon i osudu počinitelja zločina u kojem je izgubio roditelje i strica.

- Tuga se pojačava, jer je činjenica da je u ovom selu prije desetak godina bilo stotinjak ljudi. Sad ih je upola manje. A narod kaže ovako: ako politika bude htjela da nađete počinitelje, naći ćete ih – kazao je.

Potpredsjednica Vlade Šimpraga u obraćanju je poručila kako je svjesna činjenice da je članovima obitelji stradalih svake godine sve teže stajati na tom mjestu, znajući da pravda nije došla.

I danas, kaže, boli nepravda s obzirom da zločin ostaje nekažnjen. Bili su to stariji ljudi, vjerovali su da se ne trebaju bojati nikoga tko zakorači u ovo selo, kazala je.

- Iako se svima nama nekada čini da komemoracije poput ove više nemaju smisla, da su uzaludne i da su Varivode zaboravljene u kolektivnoj memoriji naroda, upravo naša okupljanja čuvaju sjećanja na taj događaj i na činjenicu da je ovdje jednom živio jedan narod koji je imao vjeru, običaje i ponos. Ali i da danas taj narod živi ovdje, njegujući svoju tradiciju, živeći u miru sa svojim komšijama, sa svojim susjedima – istaknula je Šimpraga.

Komemoracije, iako tužne, čuvaju i nadu svih da dolaze bolja vremena. U kojima zločinci neće mirno hodati, a gdje će pravda biti jednaka za sve, poručila je i dodala kako ne može obećati, iako vjeruje da je to želja svih okupljenih, da će sljedeće godine ova mučna epizoda u povijesti Varivoda biti završena i da će pravda biti ostvarena.

- Ono što mogu obećati je da nikada nećemo prestati govoriti o zločinima koji su se dogodili u Varivodama, Gruborima, Uzdolju, Mokrom polju, Kijanima i Gošiću. Bit ćemo glasni, uporni, pozivat ćemo na savjest i pravdu – rekla je Šimpraga.

- Dok zločin ne dobije ime i prezime, vi ne možete zatvoriti taj dio povijesti – istaknuo je šibensko-kninski župan Marko Jelić nakon komemoracije.

Za zločin u Varivodama sumnjičilo se šestoricu pripadnika hrvatskih redarstvenih snaga, no nakon ponovljenog suđenja oslobođeni su krivnje, a istraga „protiv nepoznatih počinitelja” vraćena je na početak.

Obiteljima te predstavnicima regionalne i lokalne vlasti kao i srpske zajednice ispred SNV-a obratila se i Aneta Vladimirov. Poručila je kako teret sukoba iz devedesetih ne nose samo ratne žrtve, već i budući naraštaji srpske nacionalne manjine.

- Kada preuzimamo odgovornost kao SNV, preuzimamo odgovornost za taj teret. Živimo u vremenima u kojima se naoružavanje smatra faktorom mira, a zapravo je samo mir faktor mira – zaključivši kako se na tom pitanju ne radi dovoljno.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.