D.I.C. Veritas

Press RS, 07.06.2014., Prikazuju Jasenovac kao logor za ustaše!

Samo mesec dana nakon obeležavanja proboja logoraša u Jasenovcu i poslatih poruka pokajanja iz Hrvatske, grupa istoričara iz ove zemlje pokrenula je inicijativu za istraživanje tzv. trostrukog logora na području najvećeg srpskog stratišta!

NOVO PREKRAJANJE ISTORIJE… Hrvatske vlasti ćute o skandaloznoj inicijativi

Plan profesora i nastavnika istorije iz Hrvatske je da prikažu Jasenovac kao radno i privremeno sabirno polje u kojem su najveći zločini, prema njihovim rečima, bili počinjeni nakon rata, i to nad ustašama koji su radili u tom logoru!

Ovim projektom sva istina o logoru Jasenovac i monstruozni zločini koji su počinjeni nad Srbima, Jevrejima i Romima žele se prikazati kao, kako su to nazvali, velikosrpski jasenovački mit! Direktor Javne ustanove Spomen-područja “Donja Gradina” Milorad Bukva naglašava da je ovo još jedan od revizionističkih poteza hrvatske akademske javnosti, ali i celokupnog društva u samoj Hrvatskoj koji imaju za cilj satanizaciju Srba.

Još jedna podvala

- Što se tiče Jasenovca, to je najveći trn u hrvatskoj istoriji i zbog toga oni na ovakav način žele da se otarase hipoteke koju su nasledili. Ipak, zabrinjavajuće je da se ovakvim postupcima Srbi opet žele prikazati kao zločinci, a umanjiti hrvatsko učešće u monstruoznim ubijanjima i mučenjima u Jasenovcu tokom Drugog svetskog rata – objašnjava Bukva.

Cveće kao noćna mora

U Spomen-području “Jasenovac” pre nekoliko dana posađeno je cveće u bojama šahovnice, složeno u obliku slova U, na šta su reagovali i iz Udruženja slobodarskih aktivista koje je uočilo ovu strašnu neoustašku provokaciju.

- Kada vidite da je na prostoru Spomen-područja “Jasenovac” posađeno cveće u belim i crvenim kvadratima, složeno u obliku slova “U”, niste sigurni jeste li budni ili u nekoj noćnoj mori. Na mestu gde se dogodio zločin, genocid, koji nikad neće prestati da boli, koji nikada nećemo zaboraviti. Na mestu gde su bili zatvarani, mučeni i ubijani ljudi zbog toga što su bili “krive” nacionalnosti, vere ili pogleda. Dogodio se zločin koji su počinili oni čije su oznake bile slovo U i belo-crveni kvadrat – naglasili su iz ovog udruženja.

On dodaje da grobnica sa nekolicinom ubijenih ustaša o kojoj se govori nije nepoznanica, ali ističe da su te ustaše ubijene za vreme rada u logoru jer su uglavnom bile neposlušne.

- Njih nisu ubili Srbi, kako se to želi prikazati. To je samo još jedna podvala jer sve je poznato. Zna se ko je bio zločinac, a ko žrtva i ovakvi pokušaji da se spere ljaga sa Hrvatske uvek pokušavaju da se prebace Srbima na teret. Ipak, najveći problem je što ovakve ideje nailaze na uporište u samom rukovodstvu Hrvatske i što niko ne želi da se usprotivi tome. Mogli smo da čujemo fraze “da se nikad ne ponovi” i slične, ali to u Hrvatskoj misli manjina – naglasio je Bukva.

Istorijski teret

I istoričar Draga Mastilović kaže da nije tajna da pojedini hrvatski istoričari i dobar deo javnosti nastoje da minimiziraju zločine logora Jasenovac, ali i drugih stratišta na prostoru monstruozne klero-fašističke tvorevine zvane NDH. On navodi da takav istorijski teret sigurno nije lako nositi, ali je ključni problem što se to duboko kosi s istorijskom istinom i istorijskim dokumentima.

- Čitavi tomovi knjiga i posebno istorijskih dokumenata objavljeni su o karakteru te države, o planiranom genocidu nad Srbima, Jevrejima i Romima na prostoru NDH i, što je najžalosnije, učešću jednog dela rimokatoličkog klera u tome, ali je problem što se to široj hrvatskoj javnosti, posebno mlađim pokoljenjima, i dan-danas vešto sakriva i prezentuje na znatno drugačiji način nego što je to stvarno bilo. To je živa rana na hrvatskom nacionalnom i državnom telu i zbog toga su toliki pokušaji da se te žrtve negiraju ili minimiziraju. Međutim, kao što to reče jednom prilikom Matija Bećković, sa nevinim žrtvama niko još nije dobio bitku, pa neće ni sa jasenovačkim mučenicima – zaključio je Mastilović.

 

Milovan Matić

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.