D.I.C. Veritas

Radio Televizija Crne Gore, 28.07.2017, CG izručila Hrvatskoj bivšeg pripadnika JNA

Crna Gora izručila je Hrvatskoj penzionisanog zastavnika prve klase i državljanina Srbije Milana Pavlovića (73), osuđenog na 15 godina zatvora zbog zločina u Šibeniku 1991. godine, saopštio je danas dokumentacioni centar Veritas.

Kako se navodi, njega je crnogorska policija uhapsila 21. marta na graničnom prelazu kod Bijelog Polja po hrvatskoj potjernici raspisanoj poslije presude donijete 8. jula 1992. godine.

On se tereti da je kao pripadnik Jugoslovenske narodne armije od 16. do 23. septembra 1991. godine učestvovao u „nezakonitim napadima protiv civilnog stanovništva“.

Pavlović je negirao krivicu ali je Viši sud u Podgorici ipak odlučio da su ispunjeni uslovi da on bude izručen Hrvatskoj.

Na osnovu međunarodnih potjernica koje je raspisao Biro Interpola u Zagrebu, širom svijeta do sada je uhapšeno 166 Srba, od kojih su 58 izručeni u Hrvatsku.

Od tog broja do sada je protiv 21 postupak obustavljen ili je optužba odbijena, uglavnom nakon prekvalifikacije dijela ratnog zločina u oružanu pobunu, što ima za posljedicu gubitak obeštećenja za vrijeme provedeno u pritvoru.

Veritas je ocijenio da tako veliki broj obustava postupaka protiv lica sa Interpolovih potjernica ukazuje i na zloupotrebu Interpola od Hrvatske.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.