D.I.C. Veritas

Republika.rs, 18.08.2022, OTKRIVAMO KONAČAN DOKAZ VELIKE IZDAJE IZ BEOGRADA! Telegram poslat u Knin pred “Oluju”: Hrvati vas neće noćas napasti!

Pukovnik Kosta Novaković, koji je dežurao u Domu vojske: Neću otkriti ko je potpisao taj dopis, ali znajte da nije Momčilo Perišić.

Svega pet sati pred zločinačku akciju “Oluja” iz Generalštaba Vojske Jugoslavije poslat je telegram u Knin u kom se izričito tvrdi da opšteg napada Hrvata na Krajinu neće biti u naredna 24 sata. Umireni vojnici i starešine otišli su na spavanje. Samo nekoliko sati kasnije, oko pola pet ujutru tog kobnog 4. avgusta 1995, počeo je pogrom Srba.

U sledeća 24 časa ne postoji opasnost da Hrvatska izvrši opštu agresiju. Moguće da budu demonstrativna dejstva preko prostora Slunja - navedeno je doslovce u telegramu poslatom 3. avgusta 1995. iz Generalšataba VJ kninskom domu vojske, gde je bilo sedište Srpske vojske Krajine.

 

UMORAN I UMIREN

Ovom pogrešnom procenom ili obmanjujućom porukom, što je teorija kojoj su mnogi skloniji, uspavani su i vojska i narod baš nekoliko sati pred “Oluju”.  O tome za Republiku govore svedoci koji su svemu prisustvovali.

Pukovnik u penziji Kosta Novaković, tadašnji član kolegijuma komandanata SVK i načelnik Službe za informisanje, primio je taj telegram iz Generalštaba VJ.

- Znali smo da će biti napad, ali nismo znali baš koji dan, sat jer svakih 15 prethodnih dana bilo je stalno biće danas, biće danas. Dobili smo taj telegram. Ja sam otišao kući, možda od dva po ponoći do četiri ujutro - priča Novaković.

O sadržini telegrama obavestio je i Savu Štrpca, direktora dokumentacionog centra Veritas, koji je tada bio sekretar Vlade RSK.

- U Domu vojske, gde mi je bila kancelarija, oko ponoći sam se sreo s pukovnikom Novakovićem, koji mi je rekao da neće biti opšteg napada sa hrvatske strane na Krajinu, a ako ga i bude, da će to biti napad ograničenog karaktera, najverovatnije na području Slunja, nakon čega sam, umoran i umiren, otišao na spavanje. Oko pet sati ujutru počeo sam da odskačem pola metra iz kreveta pošto su počela dejstva - priča Štrbac.

Taj telegram je, ističe, od suštinskog i istorijskog značaja:

- Ko ga je sastavio i s kojim ciljem je poslat u Knin? Tim pre što je procena o nenapadanju u roku od 24 časa bila pogrešna, time i obmanjujuća. I s katastrofalnim posledicama. U komandi SVK poverovali su u procenu Generalštaba VJ, kao i ja Novakoviću, pa sam otišao na spavanje. Neko je namerno uspavao narod da bi Hrvati izvršili pogrom, pokorili Krajinu. Ko je uspavao Krajinu? To mi je i danas, 27 godina posle, najjači utisak i enigma.

 

NIJE DOSTUPAN

Načelnik Generalštaba VJ tada je bio Momčilo Perišić. Međutim, Novaković za Republiku tvrdi da Perišić nije potpisnik spornog telegrama:

- Garantujem, nije Perišić. Mi smo sarađivali sa mnogim odsecima u Generalštabu. Ne mogu, neću otkriti ko je. Nije taj telegram uzrok početka dejstva Hrvata. Dobijali smo svakodnevno na desetine telegrama iz zemlje i inostranstva, zvaničnih, privatnih. Bilo je pitanje sata kad će napasti. Mi smo mesec dana bili u stanju opšte mobilizacije, ne može vojska biti 24 sata budna, mora se nekad i spavati.

Perišić nije bio dostupan za komentar na brojeve poznate redakciji Republike.

 

Šljivančanin: Nesposoban kadar bio i tamo i ovde

Veselin Šljivančanin, pukovnik JNA u penziji, kaže za naš portal da vojni vrh SVK i Vojske Jugoslavije nije dobro uradio posao u Krajini 1995:

- Ne znam ko je kome slao telegrame i kakve sadržine. Ali tadašnji vojni vrh, kako RSK tako i Jugoslavije, nije bio dorastao pozivu i izazovima. Nisu dobro radili. Olako su dopustili da hrvatske snage priđu preblizu Kninu iako su znali da su se za to dugo spremali. Knin je brzo pao zbog nesposobnosti kadra, nediscipline, olakog shvatanja opasnosti i ozbiljnosti situacije… Ili su se previše oslanjali na međunarodnu zajednicu. Ili sve to zajedno. I desilo se šta se desilo. Žao mi je.

Šainović: Stvar je veoma kompleksna

Nikola Šainović, bivši premijer Srbije, kaže za Republiku da nije upoznat s telegramom, ali ističe da Srpska vojska Krajine nije funkcionisala tako da ode da spava zbog jedne obaveštajne informacije, kakva god bila:

- Stvar je mnogo složenija, kompleksnija. Pad Krajine usledio je posle udruživanja Hrvata i muslimana u jednu vojsku, napadom na Kupres i omogućavanjem da te snage izađu na Dinaru, u zaleđe Knina. Drugi razlog je to što je “Oluja” plan koji su spremili Amerikanci sa Hrvatima na Braču i podrazumevala je progon civila iz Knina, pa je naša vojska bila prinuđena da brine o porodicama.

 

Biljana BOJIĆ

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.