D.I.C. Veritas

RT Balkan, 22.08.2023, Hrvatska: Kazna od 1.000 evra zbog Baje Malog Knindže na Fejsbuku, 15 dana zatvora zbog pesme

Zabranjene pesme postojale su i u bivšoj SFRJ, a za njih se u različitim situacijama primenjivala drugačija kaznena politika: od javnog prezira, do slanja na Goli otok

U Hrvatskoj su dvojica Srba osuđeni su na novčanu i zatvorsku kaznu, jer su “povredili ugled Republike Hrvatske” pevanjem “zabranjenih” pesama.

Zabranjene pesme postojale su i u bivšoj SFRJ, a za njih se u različitim situacijama primenjivala drugačija kaznena politika: od javnog prezira, do slanja na Goli otok.

Juče su skoro svi mediji u regionu preneli dva saopštenja sa sajta Šibensko-kninske policije o kriminalističkoj istrazi protiv dve osobe zbog krivičnog dela i prekršaja počinjenih preko društvenih mreža.

Predsednik Dokumentaciono informacionog centra “Veritas” Savo Štrbac objašnjava za RT Balkan šta se zapravo dogodilo.

“Iako se ne navode ni imena ni nacionalna pripadnost osumnjičenih, iz opisa njihovih inkriminacija lako se da zaključiti da su u pitanju osobe srpske nacionalnosti. Veritas je došao do njihovih imena, ali zbog bezbednosti porodica nećemo otkrivati. Prvi je D.O. (44) iz Muškovaca kod Obrovca, a drugi je R.L. (63) iz Plavna kod Knina. Obojica se bave muzikom i pevanjem, godinama sa istim repertoarom nastupaju širom regiona, uključujući i Hrvatsku, obojica imaju i hrvatsko i srpsko državljanstvo i obojica su uhapšeni kada su se iz Hrvatske vraćali u Srbiju, gde borave i oni i članovi njihovih porodica. Njihovi rođaci i prijatelji jedinstveni su u tvrdnji da ni njihove pesme ni stil odevanja nisu nikoga mogli ružiti i vređati”, izričit je Štrbac.

Kako kaže naš sagovornik, za 44-godišnjaka se navodi da je “utvrđeno kako je na društvenim mrežama iz mržnje objavljivao sadržaje koji ‘vređaju nacionalne osećaje građana RH’ (fotografije i muzički sadržaj) čime je počinio  prekršaj iz člana 5. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira”, zbog čega mu je Prekršajno odeljenje Opštinskog suda u Šibeniku izreklo novčanu kaznu od 1.000 evra.

Za 63-godišnjaka se navodi kako je, “kao pripadnik muzičke grupe, izvodio pesme koje su nastale tokom 1995. čiji su tekstovi RH izvrgnuli ruglu, preziru i javnom omalovažavanju,  te da je prilikom nastupanja i izvođenja pesama  nosio određene simbole i odevne predmete koji prikazuju pripadnost nepostojećoj ‘teritorijalnoj tvorevini', a što je javno objavljeno na društvenim mrežama, čime je počinio i krivično delo ‘povreda ugleda RH’ i prekršaj iz čl. 5. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira”.

D.O. (44) se, nakon što mu je izrečena kazna, vratio u Bilišane, a stariji R.L. je u ponedeljak priveden opštinskom državnom tužiocu u Šibeniku, koji je protiv njega posle saslušanja  odbacio krivičnu prijavu zbog krivičnog dela, dok mu je Prekršajno odeljenje Opštinskog suda u Šibeniku sinoć izreklo kaznu od 15 dana zatvora.

 

“Za dom” su “spremni”, da “oproste Srbima” što ih nisu sve proterali – još uvek ne

Hrvatska je, ukazuje Savo Štrbac, u maju ove godine izmenila Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira, tako što je novčane kazne višestruko povećala (umesto dotadašnje kazne od 20 do 150 evra, na 700 do četiri hiljade evra) za devedesetak prekršaja za koje je moguće izreći i zatvorsku kaznu.

“Iako je opis inkriminacije prekršaja (remećenje javnog reda i mira na javnom mestu ‘izvođenjem, reprodukovanjem pesama, kompozicija i tekstova ili nošenjem ili isticanjem simbola, tekstova, slika, crteža') ostao isti i u tom opisu se ne spominju nikakvi pojedinačni simboli, hrvatski mediji su naglašavali, a ostali u regionu nekritički preuzimali, da se drastično povećava kazna samo za isticanje ustaških simbola, posebno ustaškog pozdrava ‘Za dom spremni'”, ukazuje Štrbac.

Štrbac je, podsećanja radi, u aprilu ove godine, pred donošenje izmena zakona u beogradskom listu “Politika” objavio kolumnu pod nazivom “Za obmanu spremni”, objašnjavajući da će i zakonske izmene biti ništa drugo do obmana.

“Neupućeni u zbivanja u Hrvatskoj mogli bi zaključiti da se hrvatsko društvo žestoko obračunava sa svim pokušajima relativizacije i revitalizacije svih totalitarističkih režima i sistema iz prošlih vremena, posebno Drugog svetskog rata. Upućeniji znaju da to nije tako”, napisao je tada Štrbac, ističući da “eskalira rehabilitacija ustaštva”.

“Naime, u Hrvatskoj, posebno od njenog ulaska u EU, ponovo eskalira rehabilitacija ustaštva: ustaški pozdrav ‘Za dom spremni', često praćen i ustaškom ikonografijom, redovno se čuje na sportskim terenima, koncertima, proslavama i protestima; objavljuju se knjige i snimaju ‘dokumentarci’ koji falsifikuju istorijske činjenice; rehabilituju se osuđeni zločinci iz vremena NDH, društvene mreže su preplavljene fotografijama Pavelića i ostalih ustaških zločinaca; fasade zgrada i drugih javnih površina prekrivaju grafiti sa ustaškim simbolima i pokličima…”, nabrajao je Štrbac.

On je podsetio i da u Kninu svake godine početkom avgusta, na dan proslave progona i pogroma Srba, marširaju HOS-ovci u ustaškim uniformama sa ustaškim grbom i pozdravom “Za dom spremni” i to u prisustvu čitavog državnog rukovodstva…

“Da li je neko hapšen i odgovarao za takva (ne)dela? Ako i jeste, koliko mi je poznato, niko nije dobio bezuslovnu zatvorsku kaznu”, istakao je tada Štrbac.

“U sprovođenju tog zakona hrvatska policija je, uz suze jednog policajca, sprečila grupu ‘crnokošuljaša'  da prilikom ovogodišnje proslave ‘Oluje', u uniformama sa oznakama ‘ZDS', marširaju kroz Knin, ali su taj pozdrav kninskim ulicama uzvikivali neki drugi Hrvati, za koje nema informacija da su kažnjeni po izmenjenom zakonu, čija strogoća se i dalje ‘trenira’ nad pripadnicima srpske manjine kako bi bila još manja”, ukazuje Štrbac.

Sada je, kaže naš sagovornik, očito da manipulacija izmenama zakona o prekršajima s navodnom namerom sprečavanja upotrebe ustaških simbola bila namenjena svetu u godini u kojoj Hrvatska predsedava Međunarodnim savezom za sećanje na Holokaust (?!).

Vreme ekstremizma i ustaštva, verovali su ljudi, prošlo je odavno. Došlo je neko drugo vreme, vreme tolerancije i pomirenja…

Ili možda nije?

U državi u kojoj se gotovo svakodnevno dogodi barem jedan etnički motivisani napad na Srbe, zar je tolerancija na srpsku pesmu očekivana?

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.