D.I.C. Veritas

РТРС, РТ Балкан, Вечерње новости, 30. 10. 2023, Злочин без казне: Како су хрватске снаге “евакуисале” српска села у октобру 1991.

У Пожешкој котлини хрватске снаге уништиле 23 села, ни трага од 45 Срба

Документационо-информативни центар “Веритас” саопштио је да ни после 32 године за етничко чишћење Срба из 26 села Пожешке котлине у Хрватској, од којих су 23 потпуно уништена, нико није процесуиран ни пред међународним, ни пред домаћим судовима.

“Веритас” наводи да су 29. октобра 1991. године припадници цивилне заштите и полиције Хрватске почели да спроводе државну наредбу о евакуацији свих мештана из 26 села, са искључиво или претежно српским становништвом.

У наредби, коју је, као председник кризног штаба, потписао Анте Багарић и која је дан раније постављена на јавним местима, писало је да се евакуација спроводи “с циљем заштите живота” и ради “омогућавања успешније одбране одбрамбених положаја хрватских снага на том подручју од четничких терористичких снага”, а требало ју је спровести у року од 48 сати из села у којима је, према попису становништва и 1991. године живело 2.120 људи, преносе “Новости”.

Из “Веритаса” су подсетили да су у зору 10. децембра 1991. године јединице Хрватске војске из састава 121. бригаде из Нове Градишке и 123. бригаде из Славонске Пожеге почеле напад на “непокорна” српска села. У том чишћењу, убијено је 71 лице српске националности.

“Од свих жртава, породице су до сада пронашле, идентификовале и сахраниле само 26 посмртних остатака, док се на списку несталих још води 45 особа”, наводи се у саопштењу “Веритаса”.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.