D.I.C. Veritas

RTCG, B92, Sputnjik, Informer,Tanjug, 03.09.2018, SPORAZUM O SUKCESIJI Hrvati će tražiti “Jadran”

U Beogradu će 13. septembra biti održan sastanak Međuresorne radne grupe za sprovođenje Aneksa A Sporazuma o sukcesiji.

Očekuje se da će se na skupu izaći sa podacima o tome šta spada u vojnu imovinu, kolika je njena vrijednost i šta ko traži, pišu “Večernje novosti”.

To će biti prvi sastanak na temu Aneksa A od kako je počela dioba, a najveće zahtjeve ispostaviće Srbija i Hrvatska, navodi list.

Kako su izračunali hrvatski eksperti pri tamošnjem Ministarstvu odbrane, vrijednost imovine nekadašnje Jugoslovenske armije iznosi 70 milijardi dolara, od čega Zagreb traži 10 milijardi – osam od Srbije i dvije od Crne Gore.

Između ostalog, potražuju tenkove, artiljeriju, podmornice, brodove…

Koliko je njihova procjena tačna pokazaće arhive bivše SFRJ jer bi, kako očekuju predstavnici bivših republika od Beograda, za ovu priliku trebalo da se otvori dokumentacija koja je pripadala nekadašnjem Saveznom sekreterijatu za narodnu odbranu, pohranjena u Srbiji.

Od februara, kada je prvi put najavljen skup u Beogradu, iz Zagreba stižu zahtjevi za više od 500 tenkova, za helikopterima, kanderima…, a od Crne Gore se traži vraćanje školskog broda “Jadran” i “mig-21” Rudolfa Perešina, dodaje list.

Prema tvrdnjama Save Štrpca iz “Veritasa”, samo u Hrvatskoj, Srbi – civili, vojna lica i policija, ostavili su između 40.000 i 50.000 stanova, od čega je nemali dio pripadao vojsci, a za sada je samo 2.000 zahteva iz programa stambenog zbrinjavanja pozitivno riješeno.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.