D.I.C. Veritas

РТРС, 01. 05. 2022, Београд: Служен парастос убијеним Србима из западне Славоније

Навршава се 27 година од страдања Срба из западне Славоније у акцији хрватских оружаних снага под називом “Бљесак”.

У цркви Светог Марка у Београду служен је парастос страдалим Србима, а у Ташмајданском парку положено је цвијеће на споменик српским жртвама.

Дани око првог маја сваке године српским избјеглицама из западне Славоније буде тешке успомене на страдања најближих, напуштање вјековних огњишта и избјегличке колоне преко “моста спаса” у Градишци.

- На данашњи дан мени је убијен брат и заробљен отац као цивил, који је убрзо послије размјене преминуо од посљедица заробљавања, то јест батинања у Бјеловару и Вараждину – рекла је Драгана Ђукић, предсједница Удружења породица несталих и погинулих лица “Суза”.

Мира Грујић, која је у “Бљеску” изгубила оца Ђорђа, каже да сјећања на то првомајско јутро од прије 27 година не блиједе, а да је посебно болно што се за великим бројем убијених и несталих Срба из западне Славоније и даље трага.

Грујићева је рекла да су Хрвати прогнали Србе, али да им је остала пуста и необрађена земља.

Хрватске оружане снаге у акцији “Бљесак” 1.маја 1995. године напале су Западну Славонију, која је била дио тадашње Републике Српске Крајине и простор под заштитом Уједињених нација. Нису штедјели ни избјегличке колоне, које су гађане авионским бомбама и топовским пројектилима. Епилог акције је застрашујући.

- 283 укупно погинулих и несталих, међу њима је 58 жена и осморо дјеце до 14 година, 165 је ријешено до сада случајева, овај остатак је још неријешен – нагласио је Саво Штрбац предсједник Документационо-информационог центра “Веритас”.

Предсједник Удружења “Завичај” Ненад Аврамовић рекао је да је, осим осјећаја туге код прогнаних и породица убијених, најприсутнији осјећај дубоке неправде јер нико није одговарао за те злочине, али и поноса јер се далеко од западне Славоније рађају неки нови Крајишници.

118 породица и даље трага за својим најмилијима, а посебно им је болно, кажу, што за злочине над Србима у акцији “Бљесак” до сада нико није осуђен. Кривични поступци, који су покренути пред правосуђима Хрватске, Србије и БиХ, нису одмакли даље од преткривичне фазе.

- Нама као породицама је то просто несхватљиво. Ми прије свега желимо да нађемо мир, а онда и да правда буде задовољена – додала је Ђукићева.

Избјегли из западне Славоније поручују да се култура сјећања мора преносити и на младе генерације и да жртве “Бљеска” неће бити заборављене јер би то, кажу, значило да су страдале два пута.

 

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.