D.I.C. Veritas

РТРС, 02.08.2014., Радуљ: Кулаш неће бити изручен Хрватској

Милан Кулаш, ухапшен по потјерници хрватског Интерпола због наводног ратног злочина, неће нити може бити изручен Републици Хрватској, изјавио је замјеник министра правде БиХ Срђан Радуљ.

Према његовим ријечима, Министарство правде БиХ ће предузети све мјере прописане законом и међународним уговорима ради заштите овог, као и свих грађана БиХ.

“На основу међународних уговора, као и домаћих прописа, БиХ не изручује сопствене држављане осумњичене за почињено кривично дјело ратног злочина, већ се евентуално кривично гоњење може извршити само пред правосуђем у БиХ”, објаснио је Радуљ.

Он је додао да ће Министарство правде БиХ, чим добије релевантне податке од Суда БиХ, уложити протест Интерполу на потјерницу расписану за Миланом Кулашом.

“Протест ће бити уложен на основу Резолуције Генералне скупштине Интерпола, која омогућава БиХ да, уколико је њен држављанин на међународној потјерници којом се терети за ратни злочин, злочин против човјечности и геноцид, може уложити протест у року од 30 дана од дана расписивања потјернице. Исход улагања протеста је да ће потјерница бити избрисана из свих евиденција Интерпола”, прецизирао је Радуљ.

Замјеник министра правде БиХ истакао је да хапшење Милана Кулаша представља доказ о непровођењу Протокола о сарадњи у процесуирању починилаца кривичних дјела ратних злочина, злочина против човјечности и геноцида.

Он је подсјетио да Протокол, који су потписали главни тужиоци БиХ и Хрватске прије више од годину дана, предвиђа да ће тужилаштва међусобно размијенити податке о предметима ратних злочина и вршити размјену информација и доказа, с циљем евентуалног процесуирања лица у земљи њиховог држављанства и пребивалишта.

“Зашто је хрватско правосуђе расписало потјерницу за овим лицем, а није искористило могућност из Протокола? Ово питање доводи у сумњу међусобну сарадњу ова два тужилаштва поводом провођења Протокола, иако се Тужилаштво БиХ континуирано хвали завидном сарадњом са Тужилаштвом у Загребу”, закључио је Радуљ.

Полиција је у Градишци прексиноћ ухапсила Кулаша, држављанина БиХ, према налогу Суда БиХ.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.