D.I.C. Veritas

РТРС, 05.08.2017, У Бањалуци и Требињу обиљежено страдање Срба у “Олуји” [Видео]

Више од 7.200 Срба страдало је у хрватским акцијама “Бљесак” и “Олуја”. Током посљедњих годину дана идентификовано је 40 лица српске националности која су страдала у “Олуји”.

- “Олуја” је била завршни чин чишћења Срба из Хрватске и рата деведесетих. Зато не смијемо заборавити ни остале гнусне злочине које су хрватске снаге починиле. Ових дана спомињу се само бројке страдалих и протјераних у “Олуји”, а ја ништа мање нису жртве из “Бљеска”, са Миљевачког платоа, са Равних котара, са Медачког џепа – рекао је директор “Веритаса” Саво Штрбац.

Трибини “Дани сјећања и туге” у Бањалуци присуствовао је и некадашњи УН-ов официр, Алун Робертс. Дошао је, каже, да ода почаст жртвама.

- Ово је један од многих помена људима који су патили током рата, а ја сам тада био у Книну, у сектору Југ. Надам се да смо сви научили да се национализам никад не исплати – рекао је Робертс.

Прије трибине, у Бањалуци је служен парастос за 2.000 погинулих и несталих Срба у “Олуји”.

Парастос за страдале у “Олуји” служен је у Требињу и Београду. Они који су током прогона дошли до Србије не вјерују да ће се однос хрватске државе према жртвама икада промијенити.

И сутра, на више мјеста у Републици Српској биће обиљежене 22 године од акције хрватске војске и полиције “Олуја”. Из документационо-информационог центра “Веритас” поручују да се злочиначке акције хрватске државе у којима је 220.000 људи протјерано из својих домова, не смију заборавити, нити се смије одустати од инсистирања на проналажењу свих несталих и задовољењу правде.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.