D.I.C. Veritas

RTRS, 06.08.2014., Spušteni vijenci u Unu kao znak sjećanja na srpske žrtve, Novi Grad, Tunjice, Svodna – Video

Snimak RTRS sa parastosa u hramu Svetih apostola Petra i Pavla u Novom Gradu i Svetog Save u Svodni, spuštanja vijenaca u Unu na mostu spasa, kao i polaganja vijenaca na spomen-ploču u Tunjicama, kod Novog Grada, i na spomen-krst u Svodni na mestima najvećih stradanja srpske izbjegličke kolone iz Republike Srpske Krajine prilikom hrvatske agresije u tzv. akciji Oluja, 1995. godine.

Putem od Novog Grada prema Prijedoru u avgustu 1995. godine prošlo je više od 100.000 Srba sa Korduna, iz Banije i manji broj njih iz Like i tako se spasili tokom hrvatske vojno-policijske operacije “Oluja”, rekao je danas u Svodni kod Novog Grada direktor Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas” Savo Štrbac.

Načelnik opštine Novi Grad Snježana Rajilić rekla je da i danas nema odgovora zašto je Hrvatska avijacija u avgustu 1995. godine dejstvovala duboko na teritoriji Republike Srpske i gađala kolonu izbjeglica.

“Ono što tražimo i zahtijevamo jeste procesuiranje svih koji su odgovorni za ono što se ovdje desilo, ali i ono što se desilo i na Baniji i Kordunu i drugim mjestima, jer najveća je vrijednost ljudski život i to je nešto što se ne može nadoknaditi” istakla je Rajilićeva.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.