D.I.C. Veritas

RTRS, 06.08.2019, Obilježeno stradanja Srba u Svodni tokom akcije “Oluja” [Video]

Nakon Krušedola i Banjaluke, Novi Grad i Svodna obilježavaju 24 godine od stradanja Srba u hrvatskoj zločinačkoj vojnoj akciji “Oluja”, kada je iz Hrvatske protjerano oko 250.000 Srba i pobijeno oko 2.000.

Služen je parastos u Hramu Svetih apostola Petra i Pavla u Novom Gradu i hramu Svetog Save u Svodni. Protjerani Srbi zapalili su svijeće prema “Mostu spasa” na graničnom prelazu Dvor – Novi Grad i spustili su vijenac u rijeku Unu.

I danas, 24 godine kasnije, Srbe protjerane iz Hrvatske, prate sjene zločinačke vojne akcije “Oluja”. Avgust 1995. godine nikada neće zaboraviti ni Radomir Kužet iz Benkovca, koji je među protjeranim Srbima, sa suprugom i troje djece, spasavao goli život u izbjegličkoj koloni na Petrovačkoj cesti, koju je bombardovala hrvatska avijacija.

- Sjećam se traktora, freza, haosa, tišine… Tišine koja je ponekad bila glasnija nego najjači urlici, zapomaganja, ljudi bez goriva, bez vode, djece bez hrane, umrlih kraj puta – prisjetio se Kužet.

Hrvatska avijacija bombardovala je i izbjegličku kolonu kod novogradskog sela Svodna. Poginulo je šest osoba, a desetine je ranjeno. Svjedoci zločina kažu da je sasvim jasno da su hrvatskoj vojnoj avijaciji meta bili civili.

- Pogođene su civilne kuće. Gađana je kolona sa izbjeglicama na traktorima, konjskim zapregama. Po polju je bilo ostavljeno vojnih kamiona, tehnike… To nisu gađali, oni su baš gađali civile – rekla je Radmila Banjac mještanka Svodne.

Preko “Mosta spasa” u avgustu 1995. godine, bježeći pred “Olujom”, prešlo je stotinu hiljada izbjeglica iz Republike Srpske Krajine, uglavnom s područja Banije, Korduna i Like.

- U “Oluji” je takoreći otišao cijeli narod, ostali su tragovi samo od tog naroda, otišlo je iz Sjeverne Dalmacije, Banije, Like i Korduna preko 220. 000. Posljedice su i u tome, mi smo izbrojali u “Veritasu” do sada 1.869 mrtvih ni to nije konačno, od toga još 745 se traži – naveo je Savo Štrbac predsjednik Dokumentaciono – informativnog centra “Veritas”.

Mjesec dana nakon egzodusa, u Novom Gradu, odigrala se najveća bitka za odbranu Srpske. Tu je zaustavljena “Oluja”.

- Tog 18. septembra 1995. godine hrvatske snage su prešle rijeku Unu i napale su Novi Grad, Dubicu i Kostajnicu s ciljem da prošire koridor i osvoje Banjaluku, da osvoje Republiku Srpsku. Međutim, narod i vojska Republike Srpske su uspjeli da obrane granice Srpske i da zaustave agresiju hrvatske vojske – istakao je Marinko Gačić predsjednik Boračke organizacije Novi Grad.

Međutim, dok ovdje tuguju, u Hrvatskoj slave “Oluju”. I poručuju da su spremni i za nove “Oluje”, ako zatreba.

- Oni znaju kakvu poruku šalju, a znaju i kako ćemo mi to primiti. Kažu biće još “Oluja”… Mislim da takvu vrstu poruke samo bolestan um može poslati – dodao je Kužet.

Novljani, svjedoci nezapamćenog progona, tvrde, progon se nastavlja planom da se odlagalište radioaktivnog otpada smjesti na Trgovskoj gori, nedaleko od Novog Grada i granice sa Evropskom unijom.

- Svako onaj ko misli da je odluka Hrvatske da odlaže radioaktivni otpad pitanje struke, a ne pitanje namjere je naivan čovjek. Mi ovdje nismo naivni i znamo da je ovo samo tihi nastavak te “Oluje” kao njen završni čin – naveo je Aleksandar Јanković stručni savjetnik u kabinetu načelnika Opštine Novi Grad.

U znak sjećanja na srpske žrtve “Oluje”, sutra će kod spomen krsta na Petrovačkoj cesti biti služen parastos i položeno cvijeće.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.