D.I.C. Veritas

РТРС, 06.11.2017, Специјал: Хашки трибунал није испунио свој задатак [Видео]

У емисији Специјал Телевизије Републике Српске оцијењено је да ће коначан суд о раду и наслијеђу Хашког трибунала дати историја, али да је чињеница да Трибунал није испунио свој задатак.

Основан од стране Савјета безбједности Уједињених нација, мимо докумената који уређују рад те организације, са више од 80 одсто казни изречених Србима, Трибунал у Хагу далеко је од испуњења свог примарног задатака. Ипак, најопасније што од Хага остаје, сматрају гости Специјала, јесу Суд и Тужилаштво БиХ, неуставне категорије које пресликавају селективне пресуде.

Миодраг Којић, директор Републичког центра за истраживање рата и ратних злочина, каже да је селективна правда Трибунала најбоље видљива у случајевима гдје Срби жртве.

- Само четири одсто од укупно досуђених казни затвора Хаг је досудио за злочине над Србима, а правосудне институције на нивоу БиХ свега око девет одсто – каже Којић.

Миломир Савчић, предсједник Борачке организације Републике Српске, истиче да је порука овог трибунала јасна- мали народи који су се вијековима борили за своју слободу биће кажњени и санкционисани уколико се успротиве вољи “великих”.

Једна од основних идеја Трибунала у Хагу, сматрају саговорници, јесте наметање колективне одговорности Србима. Двадесет пет година након оснивања чињеница је, кажу, да Српске жртве нису добиле правду.

- Оптужнице су написане с намјером да доведу до ослобађајућих пресуда. Наравно, тај критеријум није важио за нас, а измишљени заједнички злочиначки подухват је једна прича коју је донио амерички тужилац да би могао да оптужи политичко руководство – сматра адвокат Тома Фила.

Саво Штрбац, директор Документационо-информационог центра Веритас потврђује да Суд у Хагу примјењује двоструке аршине, не доносећи правду српским жртвама.

Хашки трибунал престаје да ради 31. децембра. Иако ће историја о његовом раду дати коначан суд, гости Специјала закључили су да је неопходно да се, управо због историје, али и евентуалне ревизије пресуда из Хага, сва документација која се односи на страдања Срба након затварања Трибунала,стави на једно мјесто, по могућности у Документациони центар Бањалука.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.