D.I.C. Veritas

РТРС, 07.08.2018, Дневник2: Сјећање на Петровачку цесту; Веритас правду тражи пред европским судовима [Видео]

Двадесет три су године од једног од највећих злочина над српским цивилима током акције хрватске војске и полиције “Олује”.

На Петровачкој цести, између Босанског Петровца и Кључа, авион хрватског ратног ваздухопловства “миг-21” 7. августа 1995. године бомбардовао је избјегличку колону Срба из Републике Српске Крајине.Страдало је десет цивила, међу којима четворо дјеце и 21-годишња дјевојка.

На спомен-крсту у мјесту Бравско – Јањила, код Босанског Петровца, служен је парастос и положени вијенци. За овај злочин, до данас, нико није одговарао.

На данашњи дан прије 23 године, десио се један од најтежих злочина над Србима у злогласној “Олуји”. Километарску колону српских избјеглица, углавном жена, дјеце и стараца који су у страху од хрватске војске напустили домове у Сјеверној Далмацији и Лици, код мјеста Бравско примијетили су, а затим и бомбардовали хрватски “мигови”.

У злочину без преседана, за само два минута, убијено је десет цивила, међу којима четворо дјеце старе од шест до 13 година. Ужаса се сјећа и Предраг Личина, који је познавао неке од жртава.

- Он је скамењен био. Тијело је било угљенисано. Овдје је био кијамет. Шта да вам кажем, бомба експлозија. Нема ту шта да се прича – каже Личина.

Злочин на Петровачкој цести симбол је српског страдања у “Олуји”. Једна од порука са скупа је да оваква мјеста морају бити опомена будућим генерацијама.

“Данас, ја долазим ту, пун емоција, туге, бола, жали, али и стријепње. Јер нажалост, још увијек се користе те жртве за дневнополитичке сврхе”, рекао је начелник општине Доњи Лапац Илија Обрадовић.

Парастос жртвама поред спомен-обиљежја жртвама на петровачкој цести служио је владика бихаћко-петровачки Сергије.

“Господ је рекао да оне који нас мрзе да их не мрзимо. Оне који нас куну да их не кунемо. Тако се ми молимо за наше жртве. Шаљемо поруку мира, љубави и праштања, јер то је хришћански”, истакао је он.

За злочин почињен над српским цивилима на Петровачкој цести, до данас нико није одговарао.

Предуго смо чекали на конкретан корак Тужилаштва БиХ поводом овог случаја, поручују из “Веритаса”. Упркос томе што су сви докази прикупљени, оптужница против одговорних још није подигнута.

“Ми смо већ покренули кораке, кад кажем ми, мислим на Веритас и партнерске организације, да ћемо ићи директно према Европском суду за људска права. Тражићемо накнаду штете за породице убијених, а та могућност је дата у Конвенцији о људским правима”, наглашава директор Документационо-информационог центра “Веритас“ Саво Штрбац.

И док једни оплакују невино страдале у највећој акцији етничког чишћења након Другог свјетског рата, други тај исти догађај славе! Операција “Олуја” у Хрватској се и даље доживљава као побједнички чин у коме је са вијековних огњишта у Сјеверној Далмацији, Лици, Банији и Кордуну, протјерано више од 220 хиљада Срба.

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.