D.I.C. Veritas

РТРС, 22.01.2016., Сјећање на српске жртве у акцији “Масленица”

У Цркви светог Марка у Београду данас је служен парастос за Србе из Равних Котара који су страдали прије 23 године у акцији хрватске војске “Масленица” и на Малом Алану.

Хрватске оружане снаге су на данашњи дан 1993. године извршиле агресију на јужне дијелове Републике Српске Крајине, што је била трећа по реду агресија Хрватске на подручје под заштитом Уједињених нација.

У хрватској акцији “Масленица” 1993. године убијено је 348 бораца и цивила, од којих 35 жена и троје дјеце, а више лица и даље се воде као нестала. На превоју Мали Алан на Велебиту, у непосредној близини осматрачнице УНПРОФОР-а, убијена су и масакрирана 22 припадника Српске војске Крајине из Грачаца.

Драгана Ђукић, предсједница Удружења породица несталих и погинулих лица “Суза”, каже да су тада сравњена са земљом села Смоковић, Ислам Грчки и Кашић, а то су била етнички чиста српска села.

- Та села су циљано спаљена и уништена, као и српска култура и цркве. Тај народ је толико повријеђен да се послије свега нико више није вратио, нико није ни кућу обновио – каже Ђукићева.

Чедомир Марић, из Удружење “Суза”, рекао је да је слабо интересовање за повратак, као и да мали број Срба из Равних Котара живи у расељењу у Србији, јер их је већина одселила у треће земље, а највише у далеку Аустралију.

Акција “Масленица” је, између осталог, показала да УНПРОФОР није гарант мира и заштите српског становништва и да је међународна заједница дала подршку Хрватској за војну реинтеграцију Крајине, каже директор Веритаса Саво Штрбац.

- С овом акцијом кренула је пропаст Републике Српске Крајине и само су слиједиле још горе операције, све до “Олује” када је у потпуности, рекао бих, етнички очишћена Република Српска Крајина и данас су, нажалост, Срби у ономе што се некад звало Република Српска Крајина – у траговима – каже Штрбац.

Директор Веритаса наводи да је наилазио на документе и изјаве припадника хрватских јединица и УНПРОФОР-а о овим злочинима и да се све зна, али да за ову акцију није отворена ниједна истрага, нема ни оптужнице, а камоли пресуде.

Послије парастоса, окупљени су у Ташмајданском парку положили вијенце и цвијеће на спомен-плочу српским жртвама страдалим у ратовима 90-тих година.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.