D.I.C. Veritas

Glas Srpske, RTRS, AtvBl.rs, Srna, 24.04.2024, Srbin uhapšen u Splitu dok je čekao oslobađajuću presudu

Hrvatska policija uhapsila je Srbina Čedomira Vukadina /65/ rodom iz sela Vrbnika kraj Knina zbog navodno počinjenog ratnog zločina, i to u zgradi Županijskog suda u Splitu za vrijeme dok se branio sa slobode na drugom suđenju po ranijoj optužbi, takođe zbog navodnog ratnog zločina iz istog perioda, saopštio je Dokumentaciono-informacioni centar Veritas.

Po Veritasovim saznanjima, hapšenje se desilo na osnovu policijske krivične prijave prije nego što je objavljena očekivana oslobađajuća presuda za djelo za koje mu se sudilo po optužnici Županijskog tužilaštva u Splitu iz 2015. godine.

Iz Veritasa podsjećaju da je Policijska uprava šibensko-kninska saopštila da se dvojica osumnjičenih muškaraca, jedan 76-godišnjak i jedan 65-godišnjak /Čedomir Vukadin/, terete da su od januara do decembra 1993. godine u svojstvu komandanta i zamjenika komandanta 1. bataljona 75. motorizovane brigade Vojske Republike Srpske Krajine počinili ukupno 28 krivičnih djela “ratni zločin protiv civilnog stanovništva” na štetu hrvatskog civilnog stanovništva.

Nakon hapšenja Vukadin je predat pritvorskom nadzorniku Policijske uprave šibensko-kninske, dok osumnjičeni sedamdesetšestogodišnjak nije dostupan pravosudnim tijelima Hrvatske, navode iz Veritasa.

Istražni sudija Županijskog suda u Splitu odredio je Vukadinu istražni zatvor u trajanju od mjesec dana zbog opasnosti od bjekstva, s obzirom na to da ima prebivalište u Srbiji, čije državljanstvo takođe posjeduje pored hrvatskog.

Prema podacima hrvatskog tužilaštva iz maja 2023. godine, zbog zločina počinjenih u takozvanom “domovinskom ratu” krivični postupak je u protekle tri decenije pokrenut protiv ukupno 4.000 lica.

Od tog broja pravosnažno ili nepravosnažno osuđeno je 707 lica, trenutno se pred nadležnim sudovima vodi krivični postupak protiv 499, a istraga protiv 139 lica.

U hrvatskim zatvorima trenutno se zbog krivičnog djela ratnih zločina nalazi 25 lica srpske nacionalnosti, od kojih je 14 pravosnažno osuđeno, dok su ostali pod istragom, optužbom ili čekaju pravosnažnost presude, navode iz Veritasa.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.