D.I.C. Veritas

РТРС, Глас Српске, 04.08.2016., Дан сјећања на страдање Срба: Опростити али не и заборавити [Видео]

Београд – Српска и Србије су и ове године заједно, у насељу Бусије у Земуну, обиљежиле Дан сјећања на Србе страдале у Олуји.

У земунском насељу Бусије одржана је манифестација посвећене обиљежавању Дана сјећања на страдале и прогнане Србе поводом 21. годишњице “Олује”.

Заједничка манифестација Србије и Српске почела је парастосом за страдале Србе, испред Храма Светих Ћирила и Методија, који је служио патријарх српски Иринеј.

Манифестацији су, међу бројним званичницима, присуствовали предсједник Републике Српске Милорад Додик и премијер Србије Александар Вучић.

Патријарх српски Иринеј рекао је да је у акцији “Олуја” жртвован српски народ на начин који у новијој историји није запамћен, а који се може мјерити са страдњем у Јасеновцу и Доњој Градини. Ову и овакву голготу у историји су доживјели само Јермени, Јевреји и Срби од усташа, рекао је патријарх.

- Акција “Олуја” имала је за циљ да протјера Србе из Хрватске и Хрватску “очисти” од православних Срба. Оно што се данас дешава у Хрватској -  величање и оживљавање усташке идеологије уноси страх у животе преосталог српског народа /у Хрватској/- рекао је патријарх.

Након интонирања химни Србије и Републике Српске и минуте шутње за жртве, присутнима се обратила Јелена Шарић, дјевојка која је била у колони Срба протјераних из бивше Републике Српске Крајине, а која данас живи у Србији.

- На данашњи дан прије 21 годину добили смо, нажалост, ново име – избјеглице. Рат нам је однио све. Не бих вољела да се ово деси било којем народу. Желим да живимо у миру и слози, али да заборавимо никада не можемо – рекла је Шарићева.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик је рекао да су Срби народ који је увијек доносио слободу другима.

- Наша побједа је живот, наша освета је живот, наша жеља је да живимо у миру, да свима пружимо мир. Морамо да се окупимо и да кажемо да смо побиједили јер смо преживјели. Није било лако отићи, оставити све иза себе. За нас Србе преко Дрине постоји свето мјесто у које се заклињемо и које волимо а то је Србија. Данас је српски народ обједињен као никад – рекао је предсједник Српске.

Додик је рекао да је Југославија била највећа заблуда, јер су је подржавали само Срби коју су у два рата донијели слободу другима, другима који су ту исту Југославију урушили.

Нагласио је да српски народ мора да ојача Србију и Републику Српску.

- Ово је живот, ово је Србија, ово је српски народ, ово је Република Српска – рекао је Додик.

Премијер Србије Александар Вучић је рекао да Србија неће дозволити да се икада више понови прогон и страдање.

- Хоћу да вама Крајишницима кажем једно велико “Извини”. Извините сто су у Србији постојали они који су у току Акције “Олуја” окретали главу. Хоћу да вам кажем да “олуја” више неће бити. Србија је јака држава и неће то дозволити – рекао је Вучић.

Вучић је рекао да не вјерује у колективну кривицу, те да никада неће дозволити да се за прогон и страдње Срба окриви читав хрватски народ, јер су за то криви појединци.

- Страдали сте због сумануте шовинистичке политике, ничим нисте заслужили погром и ви немате због чега да се стидите – рекао је премијер Србије.

Вучић је рекао да Срби немају намјеру да ћуте и забораве прогон и страдање у “Олуји”.

- Србија је довољно велика да никога не мрзи и да сваком пружи руку – истакао је.

Вучић је рекао да је Србија, упркос свему, успјела да се “отргне” из свих недаћа.

- Послије 4. августа 1995. када је изгледало да је крај, да нема будућности, ми смо устали, устали смо као народ. Србија је довољно јака и велика за све народе који у њој живе. Никада више, никакву “Олују” никоме дозволити нећемо, неће више никада бити “олуја” против српског народа – закључио је премијер Србије.

 

У Храму Свете Тројице у Бањалуци служен је парастос поводом 21 године од страдања и егзодуса Срба у хрватској војно-полицијској акцији на Републику Српску Крајину.

У организацији Документационо – информационог центра “Веритас” у Бањалуци су положени вијенци и цвијеће и прислужене свијеће, испред споменика страдалим Србима на Пердувовом гробљу.

Са 138.500 војника, 350 тенкова и 30 авиона и цијелом расположивом артиљеријом, уз подршку САД и НАТО-а, Хрватска је отворила ватру на Србе у Републици Српској Крајини.

У непрегледној колони 220.000 Срба из Баније, Кордуна, Лике и сјеверне Далмације на путу без повратка, на данашњи дан прије 21 годину, био је и тада шеснаестгодишњи Љубиша Јокић.

- `95. године задесила ме та судбина, та “Олуја” проклета. Баш је тешко и волио бих да се ово не заборави. Мени је брат погинуо у колони код Мартин Брода – каже Љубиша.

Међу преко 2000 убијених српских цивила и војника је и отац, тада седамнаестогодишњег Мирана Урукала. За његовог оца, страдале Далматинце, али и све страдале Србе у рату у Хрватској данас су положени вијенци на бањалучком Пердувовом гробљу.

- Ја сам имао 17 и по година кад ми је отац убијен на Динари. Тежак ударац сам претрпио тај дан, најтежи у животу. Буквално смо били обезглављени – присјећа се Миран.

Дана када је хрватска војска сатирала трагове српског живља у Крајини присјетио се и Илија Вујновић. Да се историја на Балкану понавља живи је свједок. Два пута је протјеран са свог огњишта, прво у Другом свјетском рату, а затим у Олуји, од када ни његово село више не живи.

- У Дивосело се више није ишло. И не само то, све и једна кућа је запаљена, минирана, бунари су затровани… – каже Вујановић.

Парастос је служен и у Цркви Светог Марка у Београду. У евиденцији “Веритаса” налазе се имена 1.856 погинулих и несталих током и послије акције, од чега је до сада, 21 годину послије, расвијетљена судбина 1.019 Срба.

- Имена убица не знамо, али знамо имена оних који су командовали тим убицама и када би било политичке воље они би требали бити процесуирани – истиче Саво Штрбац, директор Документационо-информационог центра “Веритас”.

Страдање и прогон Срба у “Олуји” најмасовније је етничко чишћење са њихових вијековних огњишта у Хрватској, након Другог свјетског рата, нагласио је предсједник парламента Српске Недељко Чубриловић. За овај злочин починиоци нису кажњени и правда није задовољена.

- Неопходно је истаћи да ниједан злочин, на било којој страни, не смије остати некажњен, што је елементарни услов за истинско помирење и нормализацију у свим односима између народа и њихових државних заједница на овим просторима – рекао је Чубриловић.

Колико мало су Хрвати спремни на помирење и на признавање злочина можда најбоље свједочи и податак да је петицију, којом би се од Владе Хрватске затражило извињење протјеранима у “Олуји”, потписало само 300 грађана, док је број оних који су ту идеју критиковали знатно већи.

Док Српска и Србија тугују, хрватска власт већ 21 годину слави

Као један од најбруталнијих злочина у “Олуји” остаће упамћено бомбардовање колоне српских избјеглица на Петровачкој цести, када је за два минута убијено деветоро цивила, међу којима је било четворо дјеце, али и крвави пир, свјетској јавности познат као масакр у Двору на Уни. Из непосредне близине, хрватски војници убили су деветоро психијатријских, махом непокретних болесника, углавном Срба.

И док Српска и Србија тугују за жртвама “Олује”, хрватска власт већ 21 годину слави. У Книну се овај дан обиљежава војном парадом и концертом контроверзног Марка Перковића Томсона, који пјесмама велича НДХ и злочине над Србима. Прошле године откривен је и споменик некадашњем предсједнику Фрањи Туђману.

Хрватска “Олују” приказује као “бриљантну” операцију, упркос чињеници да сви релевантни документи јасно говоре да је ријеч о ратном злочину и удруженом злочиначком подухвату. Један од тих докумената је и транскрипт састанка тадашњег предсједника Хрватске, Фрање Туђмана са војним врхом на Брионима 31.јула 1995.године, када је и скован план за “Олују”: “Ријешити то на сљедећи начин – треба им нанијети такве ударце да Срби практично нестану са ових простора. А оно што не захватимо одмах, то накнадно да ријешимо”.

За ове злочине Хашки трибунал је у првостепеној пресуди осудио хрватске генерале Анту Готовину на 24 година затвора и Младена Маркача на 18, али су другостепеном пресудом ослобођени кривице по свим тачкама оптужнице, мада злочини у првостепеној пресуди нису негирани. Да апсурд буде већи, на дан када Српска и Србија обиљежавају прогон крајишких Срба, огласио се ратни злочинац, Бранимир Главаш оптужујући државни врх Србије за учешће у наводној агресији на Хрватску у протеклом рату.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.