D.I.C. Veritas

РТРС, СРНА, 01.03.2018, Загреб: Оптужница против двојице Срба за ратни злочин

Тужилаштво у Загребу подигло је оптужницу против држављанина Србије Драгана Перенчевића /57/ и Слободана Мутића /55/, који нема држављанство, због ратног злочина против цивилног становништва, рекао је Срни директор Документационо-информационог центра “Веритас” Саво Штрбац.

Штрбац наводи да су у оптужници, објављеној 27. фебруара на сајту хрватског тужилаштва, Перенчевић као припадник милиције Републике Српске Крајине, а Мутић као припадник српских формација оптужени за “дјела против човјечности и међународног права ратних злочина против цивилног становништва”.

Он истиче да хрватско тужилаштво Перенчевића, као првооптуженог, а Мутића, као другооптуженог, терети за убиство брачног пара хрватске националности Стјепана и Пауле Циндрић у јануару 1992. године.

Перенчевић је оптужен и за убиство троје хрватских цивила у децембру 1991. године у Петрињи.

Штрбац подсјећа да је Мутић 31. јануара депортован у Хрватску из САД, након што је у тој земљи издржао двогодишњу затворску казну на коју је 2016. године био осуђен због лагања у имиграционим документима.

Помоћник америчког државног тужиоца Метју Кронин је, према писању америчких медија, тада рекао да је Мутић оптужен за убиство брачног пара Циндрић.

Кронин је рекао и да очекује да ће Мутићу бити суђено у Хрватској и због убиства Александре Живковић, али, како наводи Штрбац, хрватски органи Мутића не терете за убиство ове Српкиње, него само за убиство Хрвата.

Према Кронину, Мутић је Живковићеву убио пуцајући јој у главу 1993. године, након што је прекинула везу са њим.

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.