D.I.C. Veritas

RTRS, Srna, 01.08.2018, Poziv građanima na obilježavanje 23 godine od progona Srba

23 godine o hrvatske agresije na Republiku Srpsku Krajinu, plakat

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je danas građane, a posebno Krajišnike, da u subotu, 4. avgusta, u Bačkoj Palanci prisustvuju obilježavanju 23 godine od operacije “Oluja” i progona Srba iz Hrvatske.

“Znam da ćemo mi Srbi veoma ponosno i dostojanstveno obeležiti našu tugu i tragediju i stradanje našeg naroda”, rekao je Vučić.

On je istakao da država 1995. godine Srbima protjeranim tokom “Oluje” nije rekla ni “dobrodošli” kako dolikuje, “iako zaslužuju ogromnu zahvalnost i ljubav”.

“Oni i njihova deca se uvek sa setom i gorčinom sećaju šta su prošli, iako Srbija nije bila uz njih. A poručujem im da je Srbija danas uz njih, kao što je tu za svoj narod gde god da je”, rekao je Vučić za Televiziju “Pink”.

Predsjednik Srbije oštro se usprotivio pokušajima revizije u Hrvatskoj onoga što se desilo tokom “Oluje”.

“Nikada nećemo prihvatiti lažnu istinu da su oni otišli zato što su sami hteli da odu, a ne zato sto su bili primorani i što nam je ubijeno nekoliko hiljada ljudi u `Oluji` i da je bila krivica njihova što su hteli da ostanu da žive na svojim ognjištima i što nisu prihvatila ono što im je bila pretnja ista kao 1941. godine godine”, rekao je Vučić.

Vučić je ukazao da Srbija želi sa Hrvatskom najbolje moguće odnose, a da je predsjednik te države Kolinda Grabar Kitarević “najmanje loš” partner.

Prema njegovim riječima, Hrvati u Srbiji imaju sva prava kao i ostale nacionalne manjine, a sve što je dogovoreno za poboljšanje njihovog položaja se i ispunjava.

Obilježavanje 23 godine od zločinačke operacije “Oluja” u Bačkoj Palanci dogovorili su Vučić i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik 15. jula u Beogradu.

Prema ranije saopštenim podacima srpskog Komesarijata za izbeglice, u hrvatskoj vojno-policijskoj akciji “Oluja” protjerano je 250.000 krajiških Srba, 1.856 je ubijeno, a 836 vode se kao nestali.

Ta akcija počela je 4. avgusta 1995. godine ofanzivom hrvatske vojske i policije i jedinica HVO-a na područja Banije, Like, Korduna i sjeverne Dalmacije, odnosno na Republiku Srpsku Krajinu.

Dan kasnije, 5. avgusta, hrvatska vojska je ušla u gotovo napušten Knin i istakla hrvatsku zastavu, dok su kolone izbjeglica na traktorima i drugim poljoprivrednim vozilima ulazile u Srbiju.

Akcija “Oluja” je najveće i jedno od najsurovijih etničkih čišćenja na području bivše Јugoslavije tokom devedesetih godina prošlog vijeka.

 

 

 

Povezani tekstovi

facebooktwittergoogle_pluslinkedinmailfacebooktwittergoogle_pluslinkedinmail

Komentari su isključeni.